Hopp til innhold

Krise for tannlegene

Nærmere 10.000 pasienter har fått sine tannlegetimer avlyst de siste to dagene. Med parasittene som er oppdaget i Oslos drikkevann blir det umulig for tannlegene å gjøre jobben sin.

tannlege
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

For uten vann er det ikke mye en tannlege får gjort.

- Det kommer vann ut fra hver eneste lille enhet vi jobber med i det daglige. Fra mikromotoren kommer det vann, fra turbinen kommer det vann og i tillegg kommer det vann fra treveissprøyten med luft og vann når vi skal blåse ting tørt eller vått, sier Carl Henrik Gullaksen ved Dentalia Nydalen tannlegesenter.

- Stusselig omsetning

Lyden av tannlegeborr var ikke å høre på Dentalia Nydalen Tannlegesenter i formiddag.

For etter at det ble funnet parasitter i drikkevannet oppfordret kommuneoverlegen og det odontologiske fakultet byens tannleger til la boret hvile inntil videre.

Det igjen fører til mange avlyste timer.

- Fra morgenen av så har jeg hatt 15 avlysninger. Det blir ikke så mye å gjøre og relativt stusselig omsetning, sier Gullaksen.

- Hva gjør dere nå da?

- Vi stopper driften av praksisen. Vi tar noen undersøkelser og akuttbehandlinger. Men det å gjøre direkte behandling og borre opp blir uholdbart, for da man må ha store mengder vann, sier Gullaksen.

Bare på tannlegesenteret i Nydalen har man siden i går måttet avlyse 61 tannlegetimer.

Flere tusen avlyste timer

I alt i hele hovedstaden er det snakk om flere tusen avlyste timer.

- Med både offentlig og privat virksomhet kan rundt 700 tannleger ha blitt rammet. Det betyr at rundt 10.000 avtaler om dagen kan bli avlyst, sier informasjonssjef i Den norske tannlegeforening Morten Rolstad.

Hvilke muligheter har tannlegene til å fortsatt drive når situasjonen er som den er?

- Man kan montere en form for rensesystem på vanninntaket til kontoret eller på hver enkelt tannlegestol.

- Man kan også bruke en slags gummiduk, som tres over tannen som skal behandles og spennes over ansiktet, og som sørger for at vannet holdes utenfor munnen. Men det kan lett bli mye vannsøl av det, sier Rolstad.