Kommunal skattesmell etter Olav Thon

Hole kommune mistet store skatteinntekter da Olav Thon ga bort livsverket til en stiftelse. Nå må kommunen slipe sparekniven.

Olav Thon

Olav Thon har sørget for velstand i Hole i mange år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Formannskapet i Hole

Onsdag var formannskapet samlet for å vedta kutt som er nødvendige, men upopulære.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Aldri før har politikerne i velstandskommunen Hole måtte gå så drastisk til verks med sparekniven som i formannskapet onsdag kveld. Olav Thon, som bor i Hole har bidratt med skatteinntekter de fleste andre kommuner kan drømme om. Men nå er det slutt. Stiftelsen som overtok Thon-imperiet betaler ikke skatt til Hole kommune.

Sjur Tandberg er varaordfører i Hole

Sjur Tandberg er varaordfører i Hole

Foto: Tordis Gauteplass

I mange år har kommunen hatt ca. 50 prosent høyere skatteinntekter enn en norsk gjennomsnittskommune. Nå har skattevirkeligheten uten Thons bidrag slått til for fullt, og det må kuttes 15 millioner kroner neste år. Varaordfører Sjur Tandberg sier det er dramatisk, men skattesvikt til tross, han ser ikke helt mørkt på det.

– Vi har brukt de høye inntektene til å bygge ut alle tjenestene våre, til helse og omsorg, barnehager, skoler osv. Alle undersøkelser viser at vi ligger på topp, så disse tjenestene vil fortsatt være svært gode. Og selv uten de store Thon-inntektene vil vi fortsatt ha skatteinntekter langt over gjennomsnittet, sier Tandberg.

Les også:

Baksmell

Tillitsvalgte Øystein Kristensen og Une Selte

Øystein Kristensen og Une Selte er tillitsvalgte for Utdanningsforbundet og Fagforbundet i Hole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ekstra ille er det for Hole i år, for skatteoppgjøret ga en ekstra baksmell. Kommunen må tilbakebetale over 40 millioner kroner i skatteinntekter fra 2013 og 2014. Dermed blir det et underskudd på 15–20 millioner kroner i år.

– Når vi må kutte med 15 millioner, klarer vi ikke gjøre det uten at det merkes på noen av tjenestetilbudene våre, sier varaordføreren.

De viktigste kuttene blir to millioner kroner innen barnehage, 3.4 millioner innen skole og 3.7 millioner kroner innen helse og omsorg.

Ny virkelighet

– Dette er en virkelighet vi må belage oss på fremover. Selv om vi i flere år har forberedt oss på at skatteinntektene fra Thon blir borte, ligger vi an til å måtte spare 15 millioner hvert år, i hvert fall de neste tre årene, sier rådmann Ståle Tangestuen.

Han mener både politikere og ansatte er beredt på å få til dette. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Une Selte sier det blir utfordrende.

– Vi er bekymret, men det er litt tidlig å vite helt hvordan det slår ut. Vi må la det som er faglig forsvarlig gå foran, men vi er enige om at vi har hatt veldig gode tilbud. Det kan bli litt dårligere, men forhåpentlig fortsatt bra, sier hun.

Sundvollen oppvekstsenter

Sundvollen oppvekstsenter er et av mange tilbud i Hole.

Foto: Tordis Gauteplass