Knuste motstandere i ekstremtriatlon

I fjor havnet Lise Lavoll Borgen-Johansen (28) fra Sarpsborg på sykehus da hun var med i ekstremtriatlon i Sveits. I år vant hun kvinneklassen og kom på 17. plass totalt.

Lise Lavoll Borgen-Johansen

Lise Lavoll Borgen-Johansen elsker utfordringer. I helga var hun med på ekstremtriatlon.

Foto: Mats Borgen-Johansen

Swissman 2016 gikk av stabelen i helga. Borgen-Johansen er ei kvinne som alltid må ha nye utfordringer. Hun har for eksempel vært med på triatlonet norseman, men følte for å prøve ekstremversjonen Swissman.

– Jeg var med i fjor, men da falt jeg på sykkelen etter 60 kilometer og havnet på sykehus. Heldigvis fikk jeg en ny sjanse til å delta i år, sier hun.

Målet var å gjennomføre

Lise Lavoll Borgen-Johansen

På vei opp den lange bakken. Trolig smilte ikke alle like bredt på vei opp.

Foto: Mats Borgen-Johansen

Ekstremtriatlon innebærer 3,8 kilometer svømming, 18 mil på sykkel og 4,4 mil løping. 28-åringen hadde ikke trodd hun kom til å vinne.

– Jeg visste at jeg kom til å klare å komme i mål, det hadde jeg trent nok til at det skulle gå fint. Men jeg visste ikke noe om konkurrentene, jeg visste ikke hvilket nivå de var på. Så jeg turte aldri å sette meg mål om å vinne, sier hun.

28-åringen er tobarnsmor, og driver firmaet Robust helse og prestasjonsveiledning sammen med sin mann. Hun er også treningsveileder i bedriftshelsetjenesten i Oslo. Fra august skal hun jobbe som fagkoordinator innenfor helse på Inspiria i Sarpsborg.

På grunn av et voldsomt lyn og tordenvær, var det ikke forsvarlig å la løperne gjennomføre svømmingen. Derfor ble det løping i stedet.

– Jeg var først ute da vi kom fra løp til sykling. Da tenkte jeg at jeg lå veldig godt an. Det tok lang tid før ei dame tok meg igjen på sykkel. Så lå vi og knivet sammen, vi var relativt like sterke på sykkel, sier hun.

Falt rett i asfalten

Lise Lavoll Borgen-Johansen

Borgen-Johansen falt stygt på sykkel, men bestemte seg for at det ikke skulle ødelegge for henne denne gangen.

Foto: Mads Borgen-Johansen

Men så skjedde det samme som skjedde året før. Hun falt på sykkel.

– Jeg klarte å falle i en rundkjøring. Da kom jeg litt bakpå henne. Jeg slo hånden min og knærne, men jeg var så bestemt på at det ikke skulle stoppe meg denne gangen, nå skulle jeg til mål. Da skiftet jeg litt fokus, at det å vinne ikke var alt, men å gjennomføre. Da tok jeg det litt mer med ro, forteller hun.

Men hun nådde igjen dama, og dro på i oppoverbakkene.

– Jeg kjente at jeg var sterkere enn henne i motbakkene og dro fra henne. Da fikk jeg en god følelse, men det var vanskelig å si om det skulle holde hele veien. For eksempel hvis man ikke får i seg nok næring underveis, kan man gå på en smell når som helst, forklarer hun.

Kroppen føles bra

Men alt klaffet, og hun kom i mål på 20 minutter før kvinne nummer to, og fikk 8. plass totalt av alle.

– Det var bare noen sekunder før de to mennene som kom før meg. Det var veldig morsomt, sier hun.

– Hvordan kjennes kroppen ut dagen etter en slik ekstrem påkjenning?

– Hvis det ikke hadde vært for fallet rett i asfalten i går, så føles muskulaturen helt nydelig ut. Jeg er sikker på at jeg kunne ha løpt meg en tur i dag. Kroppen er kjempefin, det er bare knærne som er vonde etter fallet, sier hun overbevisende.

– Ekstremt krevende løype

Even Klund

Even Klund fra Fredrikstad kom på fjerdeplass. Da løpet startet, var det pøsregn med lyn og torden. Derfor ble det løping i stedet for svømming.

Foto: Per Marius Torbjørnsen

Even Klund fra Fredrikstad var også med i løpet. Han endte på fjerdeplass.

– Det var et svært krevende løp, mye mer krevende løype enn i norsemann. Vi løp for eksempel på 5,5 tusen høydemeter, opplyser han.

Selv hadde han et mål om å komme på topp ti.

– Jeg lå og vekslet mellom plassering fire og seks hele dagen. At jeg klarte å holde tempoet oppe gjennom hele løpet, er over all forventning. Jeg er veldig, veldig fornøyd, sier han på telefon fra Sveits.

Også han sier at kroppen føles bra i dag.

– Jeg har noen gnagsår under tærne, men muskulaturen føles veldig bra, sier han.