- Blir nok de første til å bruke kloakk

En ny oppfinnelse skal rydde unna Oslo sine snøproblem. Kloakkvann er løsningen når våren kommer, og ishaugene fortsatt nekter å smelte vekk.

Snøhaug i Oslo

Snøen som blir fjernet fra Oslos gater rekker ikke å smelte under sommeren. I fremtiden kan kloakkvann være redningen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Sommeren er rett rundt hjørnet, og de aller fleste kan med god samvittighet legge snøkaos og måkeproblem bak seg for i år.

Men for kommunen er snøen som blir fjernet fra hovedstadens gater om vinteren, langt fra ute av verden. Den har hopet seg opp på dumpingsteder rundt i byen, og ligger der gjerne sommeren gjennom, noe som gjør at vi får stadig mindre plass i deponiene.

Snøen bli renset slik kloakken blir. På den måten er det et godt miljøprosjekt, samtidig som det er økonomisk fornuftig for Oslo kommune.

Jøran Kallmyr

Men nå kan kloakkvann by på redningen, det håper i hvert fall Jøran Kallmyr, som er Fremskrittspartiets byråd for miljø og samferdsel.

- Dette kan være en sensasjon, sier han.

Vil smelte snøen i fjell

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr, som er Fremskrittspartiets byråd for miljø og samferdsel, mener kloakken vil kvitte seg med snøen på en miløvennlig måte.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

For det nye anlegget kan løse snødeponi-problemet i Oslo for godt.

– Prinsippet er at varmen fra kloakken vil smelte snøen. Vi vil legge den i en hall på Bekkelaget renseanlegg, forteller Kallmyr.

Han mener dette vil bli en billig måte å bli kvitt snøhaugene på.

– Det vil koste 146 millioner kroner å bygge anlegget, men på lang sikt vil vi spare penger fordi vi bruker en naturlig varme til å smelte snøen, sier han.

Ikke snøfritt på flere år


Han har nå satt i gang en utredning av snøsmelting inne i fjellet. I tillegg til å være budsjettvennlig, regner han med at løsningen også vil være bedre for miljøet enn andre måter å kvitte seg med snøen på.

– Snøen bli renset slik kloakken blir. På den måten er det et godt miljøprosjekt, samtidig som det er økonomisk fornuftig for Oslo kommune, sier han.

Men vi må nok vente et par somre før vi får et helt snøfritt Oslo.

– Det vil ta lang tid før vi kommer til dette prosjekt. Jeg regner ikke med at vi har gjort ferdig selve anlegget før om ti år, sier han.

– Første til å bruke kloakk

Video Vil fjerne snøen med kloakkvann

Hvis Kallmyr får gjennomslag for prosjektet, vil snøen i fremtiden bli flyttet til Bekkelaget renseanlegg, for å der smeltes ved hjelp av kloakkvann. Se intervjuet med byråden for miljø og samferdsel her.

Dersom Oslo klarer å bruke kloakken til å bli kvitt snøen, vil dette trolig bli et unikt prosjekt i verden.

Dette kan være en sensasjon

Jøran Kallmyr

– Jeg har ikke hørt om noen andre plasser i verden som har en slik løsning. Det finnes liknende anlegg, men da bruker man dieselagregat for å smelte snøen, forteller han.