Hopp til innhold

Khan fortalte om vanskelig barndom

I dag forklarte Shahzad Khan seg i retten. Han erklærte seg delvis skyldig i drapet på sine tre søstre. Tiltalte ba om å få forklare seg bak lukkede dører, på grunn av av påkjenningen det er å ha et fullt pressekorps som tilhørere. 

Shahzad Khan
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Retten avviste tiltaltes ønske.

Les også: Må forklare seg for åpne dører

Den tiltalte 31-åringen fortalte om en vanskelig barndom i Pakistan og Norge.

Shahzad Khan er født i Norge, men ble tatt med til Pakistan av moren da han var 10 måneder gammel. Han bodde i Pakistan sammen med moren og søsknene i flere år, mens faren var igjen i Norge.

Var ensom

Da han flyttet tilbake til Norge som 13-åring, fortalte han at han hadde det svært vanskelig, og at han var veldig ensom.

31-åringen fortalte at forholdet til moren var svært anstrengt. Han beskriver henne som streng gjennom hele barndommen og at hun begynte å legge hardt press på ham for at han skulle gifte seg med kusinen sin i Pakistan.

Tiltalte ønsket ikke dette og forklarte i retten at han på den tiden hadde norsk kjæreste. Likevel ble han sendt til Pakistan for å bli kjent med kusinen. Da han kom hjem ville ikke lenger kjæresten hans ha noe mer med ham å gjøre.

Gjorde opprør mot familien

Shahzad Khan fortalte at han gjorde opprør mot familien, og at han i en periode rømte vekk. Det var i denne perioden moren skal ha blitt alvorlig syk.

31-åringen bebreider seg selv for dette, og sa at det var da hun sto og ventet på at han skulle komme hjem at hun falt sammen og ble lam i venstre side.

I følge Khan ble han med moren til Pakistan for å pleie henne før hun døde i 1994. Han sa i retten at han har ekstrem skyldfølelse for at hun døde uten at de andre i familien var der.

31-åringen fortalte også at søskene har anklaget ham for å være skyld i morens død gjentatte ganger de siste årene.

Halusinerte

Før moren døde gjentok hun ønsket om at tiltalte skulle gifte seg med datteren til hennes bror i Pakistan. Etter at moren døde oppfylte han og giftet seg med kusinen.

Det var første gang han halusinerte og så moren sin. Khan fortalte at hun var glad for at han hadde gjort det hun ønsket.

Tiltalte ble spurt om hvor ekte halusinasjonene og stemmene han hører virker.

- Det er vanskelig å forklare, men hun er der, svarte han.

I ettertid har synene av moren blitt mer plagsomme. Den tiltalte ser stadig vekk syner av moren - som kritiserer ham og anklager sønnen for at hun døde.

Utviklet rusproblem

Shahzad Khan fortalte at han utviklet et stort rusproblem hvor han kombinerte piller og rohypnol-tabletter. Khan fikk hjelp for psykiske problemer, men hevdet at det er liten aksept for psykiske lidelser i det pakistanske miljøet.

31-åringen fortalte at han måtte forsørge storfamilien etter at moren døde og at søsknene ofte kranglet om økonomi. Han hevder at han lånte store beløp til søsknene sine uten at han fikk tilbakebetalt pengene.

Shahzad Khan gjentok flere ganger at han ikke var provosert over at søstrene brukte europeiske klær, at de hadde jobb og var innordnet i det norske samfunnet.

Det har tidlige blitt spekulert i om motivet bak drapet er æresdrap.