Hopp til innhold

Kan miste alt ungdomstilbud

Ungdom i Østensjø bydel i Oslo mister fritidsklubbene sine dersom budsjettforslaget for 2008 vedtas.  

Bydelslogo for bydel Østensjø
Foto: Illustrasjon: Oslo kommune

Østensjø bydel må kutte 40 millioner kroner i dagens aktiviteter, blant annet fordi utgifter til barnevernstjenesten har økt.

- Livet står på spill

På Skøyer´n fritidsklubb møtes mellom 35 og 60 unge flere ganger i uken. Ungdommene som holder til der er ikke begeistret for kuttforslaget.

- Det er livet som står på spill. Hvis man ikke er i klubben finner man på masse faenskap ute i gatene. Det er hyggelig her, mange kjente, sier en gutt.

Men budsjettforslaget for neste år betyr etter all sannsynlighet kroken på døra for tilbudet på Skøyer´n.

Fortviler

Kafé X og Abildsø fritidsklubb blir også lagt ned om det ikke kommer mer penger på bordet. Bydel Østensjø får nemlig mindre å rutte med i forhold til årets budsjett, og det går utover fritidstilbudet.

- Vi blir helt fortvilte. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Det vi håper på er at de forhandlingene som foregår i bystyret nå, vil resultere i at vi får litt mer penger, sier leder av oppvektskomiteen i Østensjø, Hanne Elby.

Hun frykter negative konsekvenser dersom ungdomstilbudene forsvinner.

- Fjerner alt forebyggende

- Her på Oppsal står vi med en ungdomskafé mindre og en ungdomsklubb mindre, og det er det vi har av tilbud til barn og unge. Dette er et område hvor det for få år siden var problemer med fyll blant 13-åringer og gjengdannelser, og nå står bydelen uten tilbud til ungdommene som bor her, sier Elby.

- Hvorfor skjer dette?

- Det skjer fordi vi har sprukket på barnevern. Det som er paradokset er at vi nå kutter alle de forebyggende tiltakene, slik at situasjonen for barnevernet vil nok ikke bli bedre for bydelen framover, sier Elby.

- Ødelegger alt

Guttene på Skøyer´n sier at de vil kjempe for fritidsklubben sin.

- Det høres ikke bra ut. Det ødelegger alt. Jeg blir med på aksjoner og protester og alt. De skal ikke stenge dette stedet, sier en gutt.

I tillegg at fritidsklubbene forsvinner, foreslås det å kutte to av tre utekontakter i Østensjø.