De fleste forbinder juleøl med ribbe og akevitt, men stadig flere sparer juleølet til helt andre anledninger.
Ølkjenner og forfatter Gustav Jørgensen sier at et vellagret juleøl gjerne skaper en rikere smaksopplevelse.
– Et godt råd er å kjøpe inn en kasse med juleøl nå, og så forsyne seg med en flaske i måneden, utover i året, sier Jørgensen og fortsetter.
– Når du så plutselig jekker den perfekte ølen en vakker sommerdag, så har du automatisk funnet ut hvor lenge du bør lagre juleølet neste gang, forklarer han.
Best før og etter
På Aass Bryggeri i Drammen er de snart ferdige med å produsere årets juleøl.
Bryggerimester Rune Skuland sier at man gjerne kan drikke juleølet deres lenge etter at det har gått ut på dato, uten at det er helsefarlig.
– At juleøl er godt om sommeren er ingen nyhet, men trenden med å lagre juleøl i flere år, det er nok et nyere fenomen, sier bryggerimesteren.
Mikrobryggerier
Jørgensen tror at alle mikrobryggeriene som har vokst frem, har bidratt til å gjøre folk mer lekne og nysgjerrige på hvilke muligheter som ligger skjult i ølflaskene.
– Alt juleøl med høyt alkoholnivå, helst 7–8 prosent og oppover, og som er mørkt, egner seg for lagring, sier forfatteren.
– Men juleøl fra mikrobryggeriene, som ikke er pasteurisert, egner seg ekstra godt, legger han raskt til.
Årsaken skal være at øl som ikke er pasteurisert, er et såkalt "levende" produkt. Dermed fortsetter aromaen i flasken å utvikle seg over tid, i større grad enn i resten av juleølet.
Vanlig juleøl
Det er for øvrig ikke bare de mørke, sterke, upasteuriserte ølsortene som bør nytes utenom jula, ifølge Jørgensen. Han sier at lyse og lette juleølsorter egner seg like godt til grillmat om sommeren som til ribbe i jula.
– Men aromaen i lettere ølsorter vil ikke ha samme potensial til å utvikle seg ved lagring, sier forfatteren.
Både Jørgensen og Skuland legger vekt på at lagringsforholdene også har mye å si.
– Helst bør juleøl lagres mørkt og ved en jevn kjellertemperatur, avslutter Jørgensen.