Fyller 200 år med islabyrint

Du blir forvirret og ser verken inngangen eller utgangen. Oslos første islabyrint ligger på Tøyen så lenge kuldegradene holder seg.

Opptil 70 tonn med is blir fraktet helt fra Tynset når iskunsteren Peder Istad og hans team har bygget en stor islabyrint i Botanisk hage på Tøyen.

– Ambisjonen er å gi en spennende opplevelse som tar pusten fra folk, sier Istad.

Islabyrinten er en del av Naturhistorisk museums 200-års jubileum, og åpner offisielt for publikum lørdag.

KUNSTNER

Iskunstner Peder Istad

Foto: Peder Istad

Labyrinten er 12 meter i diameter og med isblokker på over to meter. Istad og teamet har jobbet dag og natt for å ferdigstille verket til jubileet.

– Vi kommer til å jobbe til langt utpå natten fredag og er ganske møre alle sammen. Det er 70 tonn med is som skal bearbeides og alt skal løftes og bygges med, så vi jobber lange dager, forteller Istad.

Labyrinter var mote for 200 år siden

Det hele begynte med en idé om en isbenk, og utviklet seg etterhvert til et ønske om et større prosjekt, sier kommunikasjonsrådgiver ved Naturhistorisk museum, Unni Irmelin Kvam.

– For å skape noe historisk foreslo Peder Istad selv å bygge en islabyrint. Det var nemlig mote å jobbe med labyrinter for 200 år siden, sier Kvam.

På hjemmesidene til Naturhistorisk Museum beskriver de islabyrinten slik:

"Det er ingen rett-fram vei. Du ser ikke alltid inngangen eller utgangen. Du er midt inne i det, og opplevelsen av hva du ser forandrer seg etter hvor du er og hvilken retning du ser. Slik er også naturen. I tillegg er naturen utrolig vakker, robust og svært sårbar"

Artikkelen fortsetter under videoen

Du blir forvirret og ser verken inngangen eller utgangen. Oslos første islabyrint ligger på Tøyen så lenge kuldegradene holder seg.

Kunsteren inviterte barn til isprosjektet

Det var ikke bare Istad og teamet hans som jobbet med labyrinten. 6.klasse på Tøyen skole fikk også lov til å sette sammen deler av det som skal minne om en gammeldags hagelabyrint.

– Jeg synes det er veldig morsomt å jobbe med is fordi det er spennende å bygge ting. Det er litt kaldt å jobbe ute, men kult, sier elev Tobias Granseth Hansen.

–De har stor entusiasme disse elevene og det blir så lekfullt med barn, sier Istad.

MORO MED IS

MORO MED IS: 6-klassingene ved Tøyen skole synes det er stas å jobbe med is.

Foto: Unni Irmelin Kvam
ISSKULPTURER
Foto: Unni Iremelin Kvam