Hopp til innhold

– Jeg skriver mer enn noen gang

Forfatter og kulturprofil Jon Michelet fyller 70 år i dag.

Styrmann, bryggearbeider, redaktør, journalist, TV-vert, forfatter, politiker, og en tydelig stemme i samfunnsdebatten.

Jon Michelet har levd et langt og innholdsrikt liv, og har aldri vært redd for å stikke seg frem. Men hans aller lykkeligste øyeblikk – til nå, skjedde i Tromsø på tampen av 60-tallet.

– Det var da min første datter ble født i 1969. Hun ble født på St. Elisabeth, som var katolsk, så vi fikk ikke lov å være med på fødselen. Da hun ble født måtte jeg gå på kino. Jeg så en film med Olsenbanden, minnes han.

– Jeg har naturligvis vært lykkelig når alle barna mine har kommet, men det er noe med den første. Man tror nesten ikke at det er mulig, legger han til.

Beundret onkelen grenseløst

Jon Michelet

Jon Michelet har alltid hatt et godt forhold til Brasil. Da det brasilianske landslaget tapte 1–7 for Tyskland i VM kalte han oppgjøret for «landskampen fra helvete» og «alle fremtidige nederlags mor».

Foto: Anette Torjusen / NRK

Forfatteren forteller at han har trivdes i rollen som far, selv om han ikke er sikker på hvor flink han har vært bestandig.

– Men jeg har prøvd å støtte mine fire døtre, så langt jeg kan.

Da han selv var barn drømte han om havet, om sjøen. Han hadde en onkel som var sjømann, og drømte selv om å dra ut på storhavet.

– Jeg bodde ved fjorden og så de store båtene komme og gå. Jeg hadde en onkel, Jørgen som var sjømann, og han kom hjem fra USA og Mexico med ananas, amerikansk tyggegummi og flott uniform. Jeg beundret ham grenseløst, sånn ville jeg også bli, forteller han.

Onkelen omkom i en arbeidsulykke på båten i Mexico. Michelet husker fremdeles sin mor og hennes søstre som satt hjemme i Norge og gråt.

– Det var helt forferdelig.

Ble voksen på sjøen

Det ble sjømann av Jon Michelet også. Han ble styrmann, men det ble ikke helt som han hadde drømt om. Det var mye hardt arbeid, og mye kjeft å få.

– Jeg ble voksen på sjøen. Jeg gikk fra å være gutt til å bli mann, og jeg lærte meg å arbeide. Under alle himmelstrøk og alle slags folk, og det er et privilegium for et ungt menneske å få oppleve. Det former deg.

På midten av 70-tallet la mossingen sjøen bak seg og tok opp pennen. Fra 1972 til 1976 jobbet han i forlaget Oktober, de siste årene som forlagssjef.

I denne perioden ble han også kontinuerlig telefonavlyttet av overvåkingstjenesten.

– Jeg har fått mappa mi, den ligger låst ned på et hemmelig sted, tykk var den, forteller Michelet, som i 2011 også ga ut boken «Mappa Mi – En beretning om ulovlig politisk overvåking».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michelet

Jon Michelet jobbet som sjømann i mange år og forteller at det var på sjøen han ble voksen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Overvåket feil mann

Jon Michelet, "Mappa mi"

Michelet ga i 2011 ut boken «Mappa Mi». Han ble tilkjent erstatning på 80 000 kroner etter at han var blitt ulovlig overvåket i nesten fem år.

Foto: Oktober

Politiet trodde Michelet brukte jobben i Oktober til å ta imot forbudte penger fra Kina. Telefonavlyttingen pågikk i nesten fem år.

Han ble også overvåket på reiser han foretok. En gang gikk det galt – for overvåkingstjenesten, da Jon Michelet skulle reise til Svalbard.

– I en hel dag forfulgte de en fransk turist, som de trodde var meg i forkledning. Det kom til slutt en melding fra overvåkningssentralen i Oslo til de stakkarene på Svalbard: «Michelet har ikke vært på Svalbard, dere har forfulgt feil mann. Vi har holdt et øye med ham hele tiden her i Oslo». Det er litt inspektør Clouseau og Den rosa panteren over det. Jeg lo godt da jeg fikk høre denne historien.

Michelet ble til slutt tilkjent 80 000 kroner i erstatning for å ha blitt ulovlig politisk overvåket.

– Vi skal ha overvåkning mot terror, men vi må passe på så det ikke skjer i hytt og vær. Det var det som skjedde meg, det var helt ulovlig. Men man må passe på å ikke bli paranoid. Jeg tenker: «Javel, jeg har blitt overvåket, det var ulovlig, ferdig med det».

– Men vi må tenke på at andre ikke skal komme i samme situasjon. Det skal være lov å ha de snåleste politiske meninger i Norge, like snåle som dem jeg hadde, uten å bli overvåket for det. Grensen må gå der det er mistanke om terror, men da må den være begrunnet, legger han til.

Ny bok om krigsseilerne

Jon Michelet har de siste årene hatt enorm suksess med bokserien om de norske krigsseilerne, «En sjøens helt».

En sjøens helt

Romanserien om de norske krigsseilerne, «En sjøens helt», har vært en suksess for Jon Michelet.

Foto: Oktober forlag

Den første boken gjorde Michelet til den mest solgte av alle norske romanforfattere i 2012. Han danket også serien «Fifty Shades of Grey» ut av bestselgerlistene.

Oppfølgeren gikk rett til topps på bestselgerlista en uke etter at den ble lansert i fjor høst. Samtidig lå første bind i serien på 2. plass.

I september kommer bind tre i romanserien Michelet selv beskriver som sitt livsverk.

– Det har vært en lykke for meg nå, hvor veldig mange andre må gå av pensjon, så skriver jeg mer enn noen gang.

– Hva er det som driver deg?

– Det er nysgjerrigheten, det å finne stoff om sjøfolk, om havet, det er skrivegleden. Også er det gleden over å gå ut i naturen, grave i hagen, hogge i skogen og bade i kald sjø, sier forfatteren som fyller 70 år i dag.