Innrømmer å ha drept kona

Politiet har pågrepet mannen som er siktet etter funnet av en død kvinne i Hemsedal. Mannen innrømmer å ha drept sin kone.

Hus som er åsted for mistenkelig dødsfall i Hemsedal

INNRØMMER DRAPET: Den avdødes ektemann er pågrepet i Norge, og har forklart til politiet at han står bak drapet i Hemsedal.

Foto: NRK

Den 44 år gamle mannen ble raskt siktet i saken, men ifølge politiet hadde han rømt fra landet.

I en pressemelding skriver politiet at mannen oppholdt seg i Irak da politiet fikk vite om drapet. Både den avdøde og den siktede er opprinnelig fra Irak.

– Han er pågrepet og sitter på politihuset i Hønefoss, sier politiadvokat Per Thomas Omholt.

Nordre Buskerud politidistrikt har siden mandag 15. desember arbeidet for å få den siktede til Norge. Politiet ønsker ikke å si noe om hvordan de fikk den siktede til Norge, eller hvor han ble pågrepet.

Per Thomas Omholt

Politiadvokat Per Thomas Omholt sier mannen vil bli avhørt mandag og fremstilt for varetektsfengsling på tirsdag.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– Siden vi kom over drapet har vi jobbet hardt med å få han til landet. Av hensyn til politiets arbeidsmetoder vil jeg ikke si noe rundt det.

Omholt bekrefter at mannen hadde reist til sitt hjemland Irak, og at han har samarbeidet med politiet om å ta seg til Norge.

Skal etterprøve hans forklaring

Han vil bli avhørt og fremstil for varetektsfengsling tirsdag 23. desember i Ringerike tingrett.

– Vi er sikre på at det er et drap. Det vi kommer til å gjøre er å avhøre han, og så etterprøve og kontrollere hans forklaring. Det gjør vi for å se om han har gjort dette, forteller Omholt.

Mannen har forklart til politiet at han står bak handlingen. Den foreløpige obduksjonsrapporten vil trolig foreligge mandag 22. desember.

Siktede og avdøde har to barn som er tatt hånd om av barnevernet.

Ordknappe om funnet

– Hva slags etterforskning gjenstår nå?

– I romjula vil fokus være rundt hans forklaring. Vi får en foreløpig obduksjonsrapport. Og så vil det være teknisk og taktisk etterforskning rundt hans forklaring.

På spørsmål om politiet nå kan kommentere VGs opplysninger om at kvinnen ble funnet død i en fryser, er fortsatt politiet ordknappe.

– Vi ønsker ikke å si noe rundt funnet av henne før han har forklart seg, avslutter Omholt.

– Ønsket å komme til Norge

Advokat Sindre Løvgaard i Drammen er oppnevnt som forsvarer for mannen.

– Jeg hadde en samtale med ham før han ble pågrepet og skal snakke mer med ham tidlig mandag. Min klient har ønsket å komme til Norge, sier Løvgaard til NTB.

Han har fått innsyn i noen dokumenter og er lovet innsyn i flere.

– Før mandagens avhør har jeg sett forklaring hans. Det er viktig for meg som forsvarer å påse at han har ordnede forhold i det norske rettssystemet, sier advokaten.

Han skal selv være til stede under avhøret som hovedsakelig vil foregå med tolk. Etter å ha avgitt sin forklaring blir mannen mest sannsynlig sendt fra Hønefoss til et fengsel.