Ikke la deg lure av hackere i ferien

Nettvett er kanskje enda viktigere på ferie i utlandet enn ellers. Eksperter på datasikkerhet forteller at det er mange feller å gå i.

En mann som bruker en telefon

Åpne nettverk, bilder i sosiale medier og stjeling av mobiltelefoner. Hackerne har mange metoder for å skaffe seg nyttige opplysninger om deg.

Foto: COLOURBOX

Du sitter på en uterestaurant i Spania og tar opp telefonen for å sjekke om du har fått noen mail. Du finner et åpent trådløst nettverk, logger deg på, legger ut et bilde av hvor du er og åpner en mail som sier at det er noe galt med nettbanken din.

Kjenner du deg igjen? Da bør du i så fall tenke deg om.

En undersøkelse fra Kantar TNS, gjennomført for Europeiske Reiseforsikring, viser at hver tredje nordmann har et lite bevisst forhold til hvilke nett de kobler seg på i utlandet. Åpne trådløse nettverk kan være en stor felle.

– Risikoen med åpen WiFi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If til NTB.

Bruker bilder til å sende svindelmail

Tom Heine Nätt datasikkerhet

Tom Heine Nätt mener folk må tenke seg om hva de gjør på nettet og hva de har på mobilen når de er på ferie.

Foto: PRIVAT

Tom Heine Nätt, førstelektor ved avdeling for informasjonsteknologi på Høgskolen i Østfold, og mannen bak Datasikkerhetsbloggen, advarer også mot å bruke usikrede nettverk.

– Man må ofte registrere seg for å bruke nettet, og noen ganger må man legge inn personlige opplysninger som mail og telefonnummer, og man må lage passord. Mange velger da samme passord som på Facebook, og dermed gir du dem muligheten til å logge seg inn på kontoen din.

Han forteller at det er flere fallgruver å gå i på ferie. For eksempel bør du ikke dele bilder av hvor du er, ikke bare med tanke på innbrudd i boligen hjemme i Norge.

– Svindlere kan bruke informasjonen til å skape svindelmail. Hvis man legger ut bilde fra hotellet kan svindlerne skrive en mail om at det skjedde noe galt med betalingen når du er kommet hjem. Mange tenker da at svindlerne ikke kan vite hvor man har bodd, og velger å betale.

Sosiale medier

Sosiale medier kan være en god kilde for svindlere som sender ut mail.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ikke la telefonen bli stjålet

Professor i datasikkerhet ved NTNU, Kristian Gjøsteen mener folk også må være forsiktige med hvor de legger fra seg telefonen.

– Faren er forskjellig fra om man er på ferie i Kina eller i Sverige. Men man er litt mer avslappet på hvor man legger fra seg utstyr og lignende på ferie, sier han.

Nätt er enig i at faren for å bli frastjålet PC-er og mobiler med sensitiv informasjon er høyere på ferie. Han anbefaler derfor at man rydder telefonen før man drar.

– Jeg pleier å råde folk til å tømme telefonen før man drar på ferie, og at man sperrer av ting man ikke bruker, som jobbmail. Det er også viktig med en god skjermlås på telefonen.