Hopp til innhold

Hvor mange broer har Akerselva?

Ifølge Oslo byleksikon er det 26 broer over Akerselva, men 33 ifølge Wikipedia. Kunststudent Eva Bjørkvold har funnet 44.

Grønvoldbrua, fra «Broene over Akerselva»

Grønvoldbrua

Foto: Faksimile: Broene over Akerselva/NRK

Det var i forbindelse med en semesteroppgave tidligere i år at Eva Bjørkvold begynte å jakte på broer. Einar Granum kunstfagskole holder til ved Akerselva, og dermed falt det naturlig å tegne broene over elven.

- Jeg ante ikke hvor mange broer det var. Men jeg satt ute hver eneste dag i tre uker i stekende sol. Til slutt hadde jeg tegnet alle, og da jeg telte dem opp var det faktisk 44!

Bortgjemt

Eva Bjørkvold har funnet flere broer enn de Oslo byleksikon oppgir. Det skyldes ikke at broene har vært ukjente til nå. Men de er altså ikke tidligere blitt med i en sammenhengende telling fra Oset og til elvas utløp.

- Noen av broene er litt gjemt. Du må gå litt omveier og alle er ikke mulig å gå inn på heller. I hvert fall to av broene er på privat område.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ankerbrua, fra «Broene over Akerselva»

Ankerbrua

Foto: Faksimile: Broene over Akerselva/NRK

Det er altså mulig for de som vil å gå ut og telle alle broene. Men nå utgis også tegningene til Bjørkvold. Alle 44 broer er i hennes bok «Broene over Akerselva». Og det var én spesiell utfordring med å tegne dem:

- Det vanskelige var å finne en god vinkel. Noen ganger måtte jeg nesten sette meg nedi en maurtue eller blant brennesler. Men jeg faktisk er litt stolt over at alle tegningene ble gjort ferdig der og da. Ingenting er endret etter at jeg kom hjem.

- Få vakre broer

Etter ukene langs Akerselva har Bjørkvold likevel ikke funnet noen favoritt blant broene:

- Det som slår meg er at veldig få av broene er laget med tanke på å lage noe virkelig vakkert. Veldig mange av dem er laget for å komme over elva. Men det fascinerende er at de er så forskjellige. Det er små gangbroer og digre betongbroer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Åmot bro, fra «Broene over Akerselva»

«Åmot bro regnes ofte for å være den vakreste. Men denne tilhørte opprinnelig ikke elva og ble flyttet dit den står i dag.»

Foto: Faksimile: Broene over Akerselva/NRK

Andre som har latt seg fascinere av broene er NITO, Norges ingeniør- og teknologorganisasjon. De har kjøpt eneretten til Bjørkvolds kunst som utsmykning til sitt nye konferansesenter ved Akerselvas nest eldste bro, Vaterlands bro.

Utstillingen vil være fast installert i konferansesenteret på Lakkegata 3, men er også åpen for eksternt publikum lørdag 6. og søndag 7. desember klokken 11.00 - 15.00.

Solsiden, fra «Broene over Akerselva»

Solsiden. «En betongbro på et gammelt fundament er her under arbeidet. Det ser ut til å være en anleggsbro.»

Foto: Faksimile: Broene over Akerselva/NRK
Slusebroen ved Myrafallet, fra «Broene over Akerselva»

Slusebroen ved Myrafallet.

Foto: Faksimile: Broene over Akerselva/NRK