Hopp til innhold

Hushjelpen ble dømt til 13 års fengsel for drap på 90-åring

OSLO TINGRETT (NRK): Den 62 år gamle hushjelpen ble dømt til fengsel i 13 år for å ha drept Pål Stener Johannessen. Hun er også fradømt retten til å arve ham. Kvinnen anket dommen på stedet.

Dommer Elisabeth Wittemann leser opp dommen

Dommer Elisabeth Wittermann leser opp dommen i Oslo tingrett.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Retten dømte kvinnen for forsettlig drap, og fant ingen formildende omstendigheter. Derimot mener retten det er skjerpende at hushjelpen var en tillitsperson, og at den avdøde var fullstendig forsvarsløs.

Ifølge dommen presset hushjelpen en pute eller noe lignende mot Johannessens ansikt og hals, slik at han enten ble kvalt eller blodtilførselen stanset.

Retten trodde ikke på kvinnens forklaring om at hun ikke var i leiligheten da Johannessen døde, og mener at det var hun som hadde tatt testamentet fra offerets postkasse.

Mangemillionær Pål Stener Johannessen (90) ble funnet død i sin egen leilighet på Frogner i Oslo 13. mars 2013. Han skal ha vært god for rundt 15 millioner kroner. Johannessen hadde ingen livsarvinger, og hadde testamentert hele sin formue til hushjelpen.

Denne arven er kvinnen nå fradømt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sal 327 Oslo tingrett

Tiltaltes forsvarere, advokatene Øystein Storrvik og Heidi Juritzen (t.h.), hilser på statsadvokat Cecilie Schløsser Møller (t.v.) før domsavsigelsen i Oslo tingrett.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Hun er helt knust

Kvinnen satt sammen med forsvarerne mens dommen ble lest opp av dommer Elisabeth Wittermann. Da dommeren til slutt spurte om tiltalte klarte å reise seg, ba kvinnen gråtkvalt om å få sitte.

– Hun er helt knust, og fastholder at hun er uskyldig og ikke gjorde noe galt den kvelden, sier forsvarer Øystein Storrvik.

Han sier at de likevel har håp om at lagmannsretten vil tro på kvinnens forklaring, og komme til en annen konklusjon enn tingretten.

– Det er helt grunnleggende for rettens resonnement at de ikke tillegger hennes forklaring troverdighet. Saken står og vipper på hennes forklaring, medisinske funn og rettens tolkning av dette, sier Storvik.

Han reagerer derfor ikke på at kvinnen ble dømt til 13 års fengsel.

– Rettspraksis er veldig entydig når det gjelder drap i dag, og det er mange dommer å lene seg på. Straffenivået er helt normalt. Det er at hun er uskyldig som er vårt poeng, ikke lengden på straffen, sier Storrvik.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller fulgte domsavsigelsen i Oslo tingrett. Hun sier til NRK at påtalemyndigheten er fornøyd med at hushjelpen ble dømt for forsettlig drap.

– Vi har hele tiden ment at hun er skyldig, sier Møller.

Hun sier at det var som forventet at kvinnen anket dommen på stedet.

Ba om 14 års fengsel

Aktor Tonje Tønder brukte mye tid i prosedyren sin i tingretten til å gå løs på troverdigheten til den tiltalte hushjelpen (61) og ba om at hun skulle dømmes til 14 års fengsel.

– Dette er så nær et perfekt drap som mulig om ikke advokaten hadde fått en dårlig magefølelse, sa aktor.

Minimumsstraffen for forsettlig drap er åtte års fengsel. Det normale i Norge er å bli dømt til 12 år. Da påtalemyndigheten ba om 14 år, la de vekt på at det finnes flere skjerpende omstendigheter.

Skulle skrive under på nytt testamente dagen etter

Statsadvokat Tonje Tønder i Oslo tingrett

OVERBEVIST: Aktor Tonje Tønder mener den tiltalte hushjelpen (61) er svært lite troverdig og sa i sin prosedyre i Oslo tingrett at hun var overbevist om at Pål Stener Johannessen ble drept.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Advokatene Øystein Storrvik og Heidi Juritzen i Oslo tingrett

– IKKE ET DRAP: Kvinnens forsvarer Øystein Storrvik mener at det ikke finnes bevis for at 90-åringen ble drept.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Påtalemyndigheten mener at den 61 år gamle hushjelpen tok livet av Johannessen fordi hun innså at hun var i ferd med å miste millionarven.

Dagen etter at han døde skulle Johannessen ha skrevet under på et nytt testamente. Der skulle den drapssiktede hushjelpen strykes til fordel for en yngre hjemmehjelp fra kommunen.

Det nye testamentet var sendt i posten og er aldri blitt funnet.

– Etter min mening er det eneste mulighet at hun ønsket å ta livet av ham. Det grenser opp mot overlagt drap, det var mest sannsynlig planlagt, sa aktor Tønder under prosedyren.

Var i bygget da han døde

Det finnes bevis for at hushjelpen var i bygget da Johannessen døde, men hun sier at hun falt og satt ved heisen da trygghetsalarmen til 90-åringen gikk av og sentralen ikke fikk kontakt med ham.

Da hun ble avhørt om hvorfor hun var i leiligheten den kvelden, sa hun at hun skulle inn for å hente mobiltelefonen som hun hadde glemt og forklarte seg svært detaljert om hvor hun hadde funnet den.

Senere ble hun konfrontert med at politiet kunne spore telefonen og så at den ikke hadde vært der. Hun endret da forklaring til at hun fant den hjemme hos seg selv.

Mener det ikke var et drap

Kvinnens forsvarer sa i sin prosedyre at han mener at det ikke finnes bevis for at det var snakk om et drap og at kvinnes troverdighet dermed er irrelevant.

– Forutsetning for en drapssak at det har skjedd et drap, sa advokat Øystein Storrvik under prosedyren i tingretten.

– Den rettsmedisinske undersøkelsen var uklar. Ting kan ha en naturlig forklaring. Han kan ha hatt kramper og slått seg i dødskamp.