Hopp til innhold

Hønefoss BK i fritt fall

Fra eliteserien i fjor til bunnen av 1. divisjon i år. Hønefoss ballklubb sliter, men foreløpig tror ingen på katastrofe.

Hønefoss Ballklubb

Det er et helt nytt Hønefoss-lag som drømmer om opprykk. Men foreløpig er drømmen fjern.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Tredjeplass nedenfra i 1. divisjon er ikke noe drømmesituasjon for Hønefoss Ballklubb. Akkurat i øyeblikket er drømmen om et opprykk til fotballens eliteserie ikke særlig realistisk. Nå er spørsmålet mer hvordan de skal unngå nedrykk til 2. divisjon.

– Situasjonen er ikke særlig lystelig, men den kommer ikke overraskende, sier ur-patriot i Hønefoss, idrettshistoriker Tom A Schanke.

Tom A. Schanke

Tom A. Schanke

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Han mener det ikke er annet å vente når laget har mistet så mange av sine sentrale spillere siden fjorårets eliteseriesesong, uten at de blir erstattet med tilsvarende spillere.

Mellomsesong

– Riku Riski er nå i førsteelleveren til Rosenborg. Han scoret jo alle målene våre – han er ikke her. En rekke andre spillere er borte, og ikke minst tidligere keeper Steve Clark. Jeg så på de fire målene som gikk inn i siste kampen – Clark hadde tatt minst to-tre av dem. Han var jo en matchvinner for oss. Når vi mister den siste skansen, og spilleren på topp som scorer målene, er det ikke vanskelig å forstå at vi har et helt annet utgangspunkt i år, sier han.

– Jeg er personlig innstilt på at dette blir en mellomsesong hvor opprykk er helt urealistisk. Det er tidlig i sesongen, men det er klart at når vi blir rundspilt og taper 4–1 mot Kristiansund, og må ha straffespark mot bunnlaget for å redde i land en knepen seier, så er ikke det noe hyggelig. Men foreløpig tar jeg det rolig og har tro på et dette løser seg, sier han.

Ventet smell

Roar Johansen

Roar Johansen er ikke veldig urolig foreløpig.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Den som overtok et nedrykket Hønefoss i fjor høst, og som skal reise kjerringa, er trener Roar Johansen. Han sa før seriestarten at laget måtte vente en smell tidlig i sesongen.

– Jeg visste det kom til å bli tøft i de første kampene. Dette er et ungt lag, og nesten alle er nye, så vi trenger litt tid på å samspille oss. Men det er ikke hyggelig å ligge såpass langt nede, sier han.

Likevel er han ikke nervøs for fortsettelsen. Han mener det er veldig tidlig, og mange poeng å kjempe om.

– Det er ikke mer enn to poeng opp til sikker plass, og da jeg var med å rykke opp til eliteserien med Sarpsborg 08, lå vi dårligere an enn det Hønefoss gjør nå. Så dette tar jeg med ro.

Han er sikker på at Hønefoss kommer til å klatre

– Jeg har tidvis sett meget godt spill fra dette laget. Men vi opplever at det butter litt når det gjelder å få til i kamp, det vi får til på trening, sier han.

Hvis Hønefoss skal begynne å klatre, må dere vel snart starte poengsankingen?

– Ja, vi kan ikke fortsette å tape fotballkamper, men vi tenker ikke engang på nedrykk, sier Hønefosstreneren.

Blant de 20 beste

Han mener det ikke er noen katastrofe om Hønefoss blir værende i 1. divisjon en sesong.

– Det er utrolig vanskelig å etablere seg i eliteserien, men klubbens har spilt i eliteserien i tre av de fire siste årene, og målsetting er å være blant de 20 beste fotballagene i Norge. Da inkluderer det også de fire øverste plassene i 1. divisjon. Selvfølgelig vil vi opp, men realistisk sett kan det bli litt opp og ned, avslutter Hønefosstreneren.