Hopp til innhold

Pakker en million melposer for hånd

– Etterspørselen er helt vill, sier gründeren som sluttet i IT-bransjen for å lage økologisk mel. Nå etterlyser han bedre hjelp til gründere som overlever oppstartsårene.

Bli med til Holli Mølle i Spydeberg

SATSET: Trygve Nesje satset på økologisk mel i stedet for it-bransjen. Nå etterlyser han mer støtte til bedrifter i vekst.

Valglogo

– Jeg lever med korn hver eneste dag og korn er kult, smiler Trygve Nesje bredt, midt i åkeren i Spydeberg.

For åtte år siden hoppet han av IT-karusellen for å satse på mel kvernet på gammeldags vis på den 150 år gamle familiegården. De siste to årene har kundene stilt seg i kø for melet han kverner.

Holli Mølle

MANUELT: I dag skifter de ansatte på å pakke en million melposer hvert år. Nå ønsker gründer Trygve Nesje ved Holli Mølle å automatisere pakkingen, men trenger hjelp.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Mange steiner i veien

Slik var ikke starten. Fem år med hardt arbeid, konkursbegjæring og motgang ventet.

– Veien opp har vært bratt og det har vært mange steiner i veien. Vi startet med en idè og investerte cirka sju millioner kroner. Derfra var veien tung og vanskelig. Først de siste to årene har vi hatt pene resultater, og vi kan høste av det vi har sådd.

Melet kvernes mellom to steiner, som maler hvert korn både langsomt og skånsomt. Noe som har slått an hos kunder over hele landet. En million melposer pakkes nå for hånd og den lille bedriften har måttet si nei til flere av de store kjedene fordi kapasiteten er sprengt.

Trygve Nesje, Holli Mølle

ØKOLOGISK: Melet kvernes mellom to steiner på gamlemåte på gården hans, men med moderne teknologi.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Holli Mølle er representativ for flere bedrifter som overlever det Nesje omtaler som «blodbadet»: De første tre årene hvor sju av ti gründerbedrifter går dukken. Men de står nå ved et veiskille hvor de skal avgjøre om de skal vokse videre eller forbli små.

– For at vi skal vokse videre trenger vi hjelp til å automatisere pakkingen. Vi klarer ikke å øke produksjonen uten hjelp.

– Ikke smør pengene utover

Nå etterlyser han drahjelp til bedrifter som overlever de kritiske oppstartsårene.

– Det er vel så viktig å hjelpe bedrifter som er i en kritisk fase, men har en god og solid vekst. Her trenger vi et større tiltaksapparat. Ikke bare smøre penger utover alle som skal starte opp med gründervirksomhet.

Så langt i år har Innovasjon Norge delt ut startstøtte til nesten tusen gründere. Stortingspolitiker for Høyre, Bengt Morten Wenstøb mener det må ryddes opp i byråkrati-jungelen, for pengene er der, sier han.

Bengt Morten Wenstøb

BYRÅKRATI: Bengt Morten Wenstøb, stortingspolitiker for Høyre, sier pengene finnes, men at det er en jungel å finne frem.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Gründere er ikke vant til å ferdes i disse miljøene, og det tar mye tid å søke støtteordninger. Bedrifter som er i samme situasjon som Holli Mølle trenger kanskje penger med en gang og har ikke tid til å vente.

Han vil også ha på plass faste saksbehandlere, slik at de kan følge gründerne fra starten og hele veien videre.

– Svært mange gir opp drømmen om å klare seg selv. Det er ikke rart når myndighetene skremmer vannet av små næringsdrivende, skrev næringsminister Monica Mæland forrige uke.

Flere nyheter fra NRK Østfold