Hopp til innhold

Holdt kjeft for å beholde jobben

Barneombudet fryktet at han ikke ville få forlenget åremålet hvis han kom med kritiske utspill mot departementet.

Barneombud Reidar Hjermann
Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermann mener det er problematisk at departementet selv utnevner stillingen.

Han forteller at han dette var grunnen til at han selv unnlot å ta opp flere saker i forrige periode som barneombud.

- Lot være å ta opp saker

- Før jeg søkte på stillingen for andre gang begynte jeg å tenke meg om både én og to ganger før jeg kom med et kritisk utspill mot departementet, og sånn skal det jo ikke være, sier han i NRK Østlandssendingens lunsjintervju.

Hør hele intervjuet her!

- Man skal ikke som barneombud føle at man må te seg pent for å tekkes byråkratene slik at de kan utnevne meg en gang til som barneombud. Men slik var det altså delvis. Selv om jeg kunne synes frisk i frasparkene, så var det flere saker jeg lot være å ta opp nettopp fordi jeg visste at departementet skulle utnevne barneombud for neste periode rett rundt neste sving, fortsetter barneombudet.

"Jeg legger ditt navn på kongens bord"

Reidar Hjermann fikk jobben som barneombud første gang i 2004. Da en ny periode startet i år fikk han ikke fornyet åremålet, og dermed var mediesirkuset rundt Manuela Ramin Osmundsen og Ida Hjorth Kraby igang. Da Kraby trakk seg spratt etterhvert ballen tilbake til Hjermann.

Les mer:

- Tragisk, tuklete såpeopera

- En stor personlig belastning

- Jeg var ikke på departementets sommerfest den kvelden - jeg følte ikke at jeg kunne dra i tilfelle jeg ikke fikk jobben. Jeg satt og ventet på telefonen hele kvelden, og klokken 23.15 ringte Knut Storberget og sa: "Reidar, i morgen legger jeg ditt navn på kongens bord".

- Prosessen må endres

Hjermann ble i statsråd 20. juni i år utnevnt til nytt barneombud. Selv om han er fornøyd med å endelig ha fått tilbake sin gamle kontorplass, mener han hele ansettelsesprosessen må endres.

- Det at jeg har lagt bånd på meg tidligere er en av årsakene til at vi er nødt til å jobbe med at barneombudet utnevnes på en annen måte. Noen foreslår at det skal gå via Stortinget, for eksempel. Det viktigste er at det blir et råd, bestående av fagpersoner, i tillegg til frivillige organisasjoner, og ikke minst barn og unge selv. Deretter bør det innstilles ovenfor stortingspresidenten, statsministeren eller hvem det måtte være. Det er den beste måten vi kan sørge for at barneombudets legitimitet beholdes på.

Trond Waage og Reidar Hjermann

Avtroppende barneombud Trond Waage (t.v.) og påtroppende ombud Reidar Hjermann med hver sin Supermann T-skjorte som de fikk overrakt av de ansatte under nøkkeloverrekkelsen på Barneombudets kontor i Oslo i 2004.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX