Hopp til innhold

Hjemløse katter skaper irritasjon

Hjemløse katter skaper irritasjon og problemer mange steder i Buskerud. Mattilsynet har stor pågang fra folk som vil ha hjelp til å bli kvitt katter som har slått seg ned på eiendommen.

Katteplage

Hjemløse katter i søppelhaugen på jakt etter mat.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Et pjuskete lite hode stikker opp blant gamle isoporkasser det har vært fisk i engang. Så ett til og enda ett blant restavfallet i søppelhaugen hos Ragn-Sells i Lier. De siste månedene har det stadig blitt flere ifølge avdelingsleder Johnna Henningsen.

– Vi vet ikke hvor mange, men du ser jo her alle som dukker i restavfallshaugen. Vi tar ikke i mot matavfall her, så det er kun eventuelle rester i poser og annen emballasje som tiltrekker dem.

Se video:

Katter har blitt et problem for Ragn-Sells i Drammen.

Hjemløse katter er et problem i Lier.

Miljø- og gjennvinningsstasjonen er ikke noe egnet sted for katter. De ansatte har latt være å mate dem, men kattene vil likevel ikke forlate området, sier Henningsen. Ragn-Sells har derfor henvendt seg til Mattilsynet for å få råd. Og til et skadedyrfirma som har vært på befaring for å kartlegge omfanget og undersøke hva som kan gjøres.

Hjemløse katter gjemmer seg i søppelhaugen

Hjemløse katter gjemmer seg i søppelhaugen forklarer avdelingsleder Johnna Henningsen i Ragn-Sells til Jørn-Inge Thomassen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Katter på avveie

Flere av kattene i søppelhaugen er trolig født her, mens andre engang har hatt et hjem. Daglig leder Jørn-Inge Thomassen i firmaet ABC Skadedyrteknikk synes det er synd det ikke er et krav til alle katteeiere om å merke kattene. Da hadde det vært lett å få katter på ville veier hjem igjen.

– Disse kattene fortjener ikke å ha det sånn, dette er ikke noe verdig plass for dem. Du ser mange er pjuskete og veldig tynne.

Jørn-Inge Thomassen i ABC Skadedyrteknikk

Jørn-Inge Thomassen i ABC Skadedyrteknikk.

Foto: Kate barth-Nilsen / NRK

Hvis dyrene er skadet eller syke og det ikke er mulig å omplassere dem så er løsningen at kattene avlives.

Thomassen har allerede vært i kontakt med Dyrebeskyttelsen og andre som jobber med omplassering av katter.

– Alle har kø og ikke mulighet til å hjelpe oss med kattene her fra Lier, så løsningen blir å fange dem inn og avlive dem. Hvis ikke noen melder seg, men det er ikke bare å ta til seg en slik katt.

Katteeiere har et stort ansvar

Distriktssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet i Drammen har anbefalt bedriften å kartlegge omfanget av de eierløse kattene og tilstanden de er i.

– Syke, skadde og eierløse katter er det svært vanskelig å finne hjem til, i slike tilfeller så blir avliving ofte løsningen.

Distriktssjef Rita Aina Kvennejorde

Distriktssjef Rita Aina Kvennejorde.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Stadig oftere må Mattilsynet betale avliving av forvillede katter. Det er katter som ikke er merket og som man ikke klarer å finne eieren av. Ukentlig får kontoret henvendelser om katter som er til irritasjon og skaper problemer slik som på miljøstasjonen i Lier.

– Folk bør tenke seg nøye om får de skaffer seg katt. De er søte når de er små, men det er mye ansvar. De skal ha mat og stell, men kan bli syke og kan leve i 20 år. Så det kan også bli mange utgifter til dyrlege og annet.

Hva skal man gjøre med eierløse katter ?

Alle har hjelpeplikt ifølge dyrevelferdsloven når man finner dyr som lider. Ansvaret ligger hos eieren og finnes det en eier så skal vedkommede håndtere situasjonen. Derfor er det viktig at man ikke begynner å gi mat til en katt som plutselig dukker opp på trappa eller i nabolaget. For da skaper du et avhengighetsforhold for katten og påtar deg et ansvar som om du var eier.

– Alle katter bør merkes og katter som ikke skal brukes i avl bør steriliseres eller kastreres.

Rita Aina Kvennejorde roser Ragn-Sells som har gjort alt riktig i denne saken.

– Ja, den har gjort alt riktig og fulgt opp med tiltak for å bli kvitt kattene.

Katter på ville veier

Kattene gjemmer seg blant tomme fiskekasser i håp om å finne noe å spise.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK