Hopp til innhold

Hindret sprengstoffarbeidere å gå på jobb

Aktivister forsøkte mandag morgen å hindre de ansatte å komme seg på jobb hos sprengstoffprodusenten Chemring Nobel på Sætre i Hurum. Aktivistene mener sprengstoffabrikken leverer sprengstoff til våpen som brukes av israelerne.

Aksjonister foran porten på Chemring Nobel

Aksjonister foran porten på Chemring Nobel brukte dukker sminket som krigsofre.

Foto: Privat

Aktivistene som kaller seg BDS Norge er et nettverk av internasjonale aktivister som jobber for boikott, des-investeringer og sanksjoner mot Israel.

Chemring Nobel AS produserer blant annet det høyeksplosive stoffet RDX, som brukes i de såkalte Hellfire-rakettene.

Aktivistene mener disse våpnene blir brukt i Israels krigføring mot palestinerne.

Les også:

Snakke med ansatte

De 10–12 aktivistene tok oppstilling utenfor hovedporten, og sto i veibanen slik at de hindret bilene å kjøre inn.

– Hensikten var å stoppe de som jobber der, slik at vi kunne snakke med dem, og få dem til å forstå at de ikke kan være med å produsere våpen til et land som driver krig, sier talsmann Nikos Tavridis-Hansen.

Politi og demonstranter utenfor sprengstoff-fabrikken på Sætre

Aksjonistene fjernet seg da politiet kom til stedet.

Foto: NRK-tipser

– Men er det ikke naivt å tro at de ansatte ville høre på dere og ta stilling til det dere krever?

– Nei det er ikke naivt. Vi tror at de vil forstå at dette er et brudd på Norges offisielle politikk, som forbyr å selge våpen til land i krig, sier han.

Men demonstrantene lyktes ikke å få de ansatte i tale. Alle snudde før de kom frem. Isteden valgte de å kjøre inn på fabrikken gjennom andre innganger.

Aksjonerte med dukker

Aksjonistene benyttet seg av sterke virkemidler. I tillegg til plakater og bannere, hadde de plassert ut flere dukker som var sminket som krigsofre.

Dukkene lå i veien for å hindre bilene å kjøre inn.

Tidligere aksjoner

Etter kort tid kom politiet til stedet, og demonstrantene valgte da å avslutte den ulovlige aksjonen.

BDS ble startet av palestinere i 2005, og har grupper i flere land. I Norge har de gjennomført aksjoner to ganger tidligere. En gang ved ammunisjonsfabrikken Nammo ved Gjøvik, og ved en annen anledning under en håndballkamp på Elverum, der et israelsk lag spilte.

Avviser problemstillingen

Administrerende direktør i Chemring Nobel, Erlend Skjold, sier til NRK at de ansatte oppfattet situasjonen som ubehagelig.

– For å komme inn på fabrikkområdet, måtte de kjøre over dukkene aksjonistene hadde lagt ut i veibanen. Og aksjonistene sto klare med kameraer for å filme det som skjedde. De ansatte innlot seg ikke på noen diskusjoner, og valgte å kjøre inn en annen vei.

Han avviser også at bedriften gjør noe som er i strid med norske bestemmelser for våpeneksport.

– Dette er produkter som krever lisens etter strenge regler, og vi følger disse lisensbestemmelsene til punkt og prikke, sier han.

– Demonstrantene sier de ville ha de ansatte i tale for å overbevise sem om at de ikke bør være med på denne produksjonen. Hva tenker du om det?

– Det synes jeg ikke noe særlig om. De utfører en helt lovlig jobb, og skal ikke behøve å ta stilling til noe av dette, sier Skjold.