Hopp til innhold

Heroinbeslag økte med 86 prosent

– Et meget spesielt år, mener Tollvesenet.

Heroinbeslag på Svinesund

Tollerne finner stadig mer heroin. I 2009 økte beslagene med 86 prosent.

Foto: Tollvesenet

Aldri før har det blitt beslaglagt så mye heroin ved grenseovergangene. I 2009 la tollerne beslag på 96,4 kilo av stoffet.

Godt over halvparten av heroinet ble tatt på Svinesund.

– 2009 var et spesielt år i forhold til narkotikabeslag. Vi hadde mange og store beslag, sier kontorsjef ved Tollregion Øst, Wenche Fredriksen.

Femdobling av narkotika

Men det er ikke bare heroinen som har økt. Narkotika generelt har hatt en oppblomstring.

- Det er beslaglagt 1.513 kilo hasj, 96 kilo heroin, 246 kilo amfetamin og 58 kilo kokain. Denne mengden er en femdobling fra år 2000 og nesten tre ganger så mye som i 2008, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Beslagene har en gateverdi på over 500 millioner kroner.

Narkobeslag 2009

Stoff

Antall beslag

Beslaglagt
mengde (gram)

Amfetamin

141

246 382

Cannabis

1 012

1 565 990

Kokain

91

57 635

Heroin

62

96 455

Store beslag

Den store mengden hasj som ble beslaglagt i 2009 skyldes blant annet tre store enkeltbeslag på til sammen nesten 1.200 kilo.

Også for sigaretter gjør enkeltbeslag store utslag på statistikken. På et lager i Oslo fant tollere 6,7 millioner sigaretter i desember. Det er omtrent like mye som ble beslaglagt til sammen gjennom resten av året.

Totalt oppdaget tollerne nesten 14 millioner ulovlige sigaretter.

Prioritert oppgave

Wenche Fredriksen i Tollregion Øst- Norge

Kontorsjef ved Tollregion Øst, Wenche Fredriksen, forteller at narkotikasmugling står høyt på prioriteringslisten til Tollvesenet.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

På Svinesund står narkotikasmugling øverst på prioriteringslisten. Wenche Fredriksen sier til NRK.no at de etterstreber å ta flere.

– Narkotikasmuglere er hovedoppgaven vår. Vi forsøker hele tiden å bli bedre på å stanse dem, og det fører til at vi tar flere smuglere.

– Det kommer utrolig store mengder narkotika inn i landet vårt. Tilstedeværelsen vår ved grensen er utrolig viktig for å ta disse personene.

Organisert smugling

I tillegg til den generelle satsingen på å stoppe narkotika ved grensen, trekker Røse fram flere forhold som til sammen gjør de største beslagene mulig:

– Tollernes erfaring og skjønn, teknologiske hjelpemidler, god etterretning og analyse, godt internasjonalt samarbeid og godt samarbeid med politiet.

Tolldirektøren påpeker at brorparten av beslagene de gjør stammer fra organisert smugling. Han setter også dette i sammenheng med innsatsen mot valutasmugling.

– De pengene vi beslaglegger er i stor grad utbytte fra kriminell virksomhet, som vil være langt mindre attraktiv dersom vi klarer å ta profitten fra dem som står bak.

Frykter for folks liv

Når det gjelder smuglersprit, så er det også på full fart tilbake i landet.

- I 2009 beslagla Tollvesenet 22.000 liter sprit i fire større partier. Dette er den største spritmengden siden metanolsaken i 2002, sier Røse.

Han frykter nå for folks liv og helse.

– Spriten har vist seg å inneholde spylervæske, sier han.