Henvist til sosialen

Husokkupantene mener Oslo kommune har satt dem i en uholdbar situasjon ved å kaste dem ut av Hausmannsgate 42.

Tone Espedalen

Tone Espedalen er talsperson for Hausmannsgate 42.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Tidlig i dag morges møtte politiet mannsterke opp for å fjerne okkupantene .

- Det var ikke spesielt hyggelig å bli vekket av politiet. De var cirka 50 stykker og det var tydelig at de var klare til kamp, sier Tone Espedalen, talsperson for Hausmanngate 42.

20 personer har bodd i bygården i nesten fire og et halvt år. 15 av dem var hjemme i natt og ble kastet på dør, uten at det ble bråk.

- Vi hadde ikke forventet bruduljer, men vi er nødt til å ta høyde for det. Vi har jo vært i det gamet i noen år og kjenner til hva som kan skje, sier innsatsleder i Oslo politidistrikt, Thor Langli.

Vet ikke hvor de skal sove i natt

Oslo kommune mener at bygningen er brannfarlig og derfor ubeboelig. De fikk i forrige uke tillatelse fra Oslo byfogdembete til å kaste ut okkupantene fra bygården, som er naboen til kulturhuset Hausmania.

Kommunen ønsker å totalrenovere både Hausmannsgate 40 og 42 og lage studentboliger i stedet. Tilbake på gata står flere som ikke vet hvor de skal bo i natt.

- Noen av oss har venner med sofa, men det er uholdbart over lengre tid. Kommunen har henvist oss til sosialkontoret, men vi vet av reell erfaring at det ikke fører frem, sier Espedalen.

- Kommer dere til å okkupere et annet sted nå?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Espedalen.

- Feier boligproblemet under teppet

Politiet har uttalt at de er fornøyd med torsdagens aksjon.

- Det var ingen personer som satte seg til motverge, forteller innsatsleder Thor Langli.

I ettermiddag stod flere av dem på gaten og så på at en flyttebil tok med seg eiendeler, samtidig som byggearbeidere begynte å mure igjen dører og vinduer.

- Jeg synes det er stygt. De prøver å feie boligproblematikken under teppet. Jeg synes det er merkelig at kommunen tror de kan bli kvitt et boligproblem ved å kaste folk på gaten, sier Tone Espedalen.