Hopp til innhold

Aktive helsesøstre avdekker overgrep

LIER (NRK): Mens en av de mest alvorlige overgrepssakene i norsk historie går for Drammen tingrett, jobber helsesøstrene i Lier for at flere overgrepssaker skal bli avdekket.

Helsesøstre i Lier

Janicke Bell (t.v.) og Helle Gustavsen har avdekket flere overgrep mot barn.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I mange år har helsesøstrene i Lier oppsøkt skolene for å snakke med barn om overgrep. Det har gitt resultater. Etter systematisk jobbing er flere seksuelle overgrep mot barn avdekket.

Bruker film

Når helsesøstrene i Lier oppsøker skolene, har de med seg filmen "Trøbbel" som alle skolebarn får se.

Budskapet i filmen er at trøbbel kan være så mangt. Kanskje er det en slem hund eller kanskje en onkel som gjør ting med deg som du ikke liker.

Janicke Bell

Barn har fortalt oss om overgrep som pågår, sier helsesøster i Lier Janicke Bell.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Det har skjedd at barn har fortalt at det enten har skjedd overgrep tidligere, eller at overgrepene fortsatt skjer, forteller helsesøster Janicke Bell.

Går til politiet

– Hvordan går du fram da, hvis et barn forteller om overgrep?

– Vi sier først at de forteller er alvorlig og at det ikke er lov, og så ber vi om en samtale med barnet litt senere på dagen. Da gjør vi en vurdering, om det er nødvendig å gå videre til politiet eller barnevernstjenesten. Det har skjedd, sier Janicke Bell.

Bare noen kilometer unna Lierbyen helsestasjon pågår en av Norges mest alvorlige overgrepssaker i Drammen tingrett.

Nærmest ved en tilfeldighet ble grove overgrep mot to spedbarn oppdaget. Og mens helsesøstrene i Lier jobber systematisk for å nå ut til alle, er det allikevel ikke sikkert at alt kommer fram i lyset.

Antall saker øker

– Vi vet ikke omfanget av det, vi vet bare at politiet sier det har vært en økning i antall anmeldte saker, sier fagkoordinator Helle Gustavsen.

Helle Gustavsen

Det har vært en økning i antall anmeldte saker, sier fagkoordinator i Lier, Helle Gustavsen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi tror det fortsatt er mørketall rundt dette temaet. Og det er veldig leit for disse barna. Vi jobber også i skolehelsetjenesten på videregående skole og erfarer at det kan ta lang tid før en tør å snakke om vonde temaer og hemmeligheter, sier Helle Gustavsen.

I filmen "Trøbbel" forteller ei jente om en onkel som var ganske snill mot henne, men han var ganske ekkel også.

– Men det var det bare jeg som visste, sier jenta i filmen.

Tilbyr hjelp

Åpenhet er viktig, understreker Helle Gustavsen.

– Alle barn skal vite at dette er ting som noen opplever som ikke er lov, og hva barn kan gjøre for å få hjelp hvis de skulle oppleve det, sier hun.