Har mistet kontroll over ulven

Myndighetene vet ikke hvor mange ulv som holder til på den andre siden av grensen. I Østfold er situasjonen den samme, sier viltforvalteren.

Polar Zoo

Ulveforvaltningen er basert på en god oversikt over ynglinger. (Arkivfoto)

Foto: Julian Brossé

- Vi begynner å miste oversikten over tilveksten og antall ulv i Värmland. Vi vet rett og slett ikke hvor mange ulv som holder til her, sier Fylkesmannens rovdyrsjef i Värmland, Lars Furuholm, til Sveriges Radio.

- Kan miste oversikten helt

Furuholm mener det er grunn til å være bekymret.

– Det er en fare for at vi mister oversikten helt. Vi har bedt regjeringen om muligheten for å skyte noen ulvefamilier for å bremse utviklingen, sier han.

Les mer: Svenske jegere vil ha ulvejakt

Sist vinter ble det registrert minst 15 ynglende familier i området. Nå regner man med at det er ulv i hele Värmland, med unntak av øyene i Vänern.

Furuhom mener en av grunnene til at man nå ikke har fullstendig oversikt, er at folk lar være å melde fra om ulv de ser.

- Samme situasjon på norsk side

Viltforvalteren i Østfold, Åsmund Fjellbakk, sier til NRK at det er omtrent samme situasjon på denne siden av grensa.

Men det er i all hovedsak manglende snø som er årsaken. For viltforvaltningen bruker sporing i snø som middel til å telle ulv.

- Når det er lite snø, er vi i en vanskelig situasjon. Vi er ikke oppdatert, og vet ikke hvor mange individer som er her, sier han til NRK.

Rovdyrforvaltningen er basert på god kunnskap om ynglinger.

- Men det sliter vi med i vårt område hvor vi har milde vintre. Og det blir nok enda vanskeligere med tiden, sier Fjellbakk.

Han forteller at de har god oversikt over i hvilke områder det er ulv. Men at de ikke vet akkurat hvor mange det er snakk om.

- Vi vet det er ulv i Marker, Rømskog, Halden og Aremark. Jeg føler meg sikker på at det er snakk om minst fem dyr, men det kan også være flere.

- Usikkerhet gir uenighet

Viltforvalteren mener manglende kontroll på antall dyr, gjør ulvedebatten mer opphetet.

- Vi må ikke absolutt vite om hver eneste ulv rent forvaltningsmessig. Men vi bør vite om ynglingene.

Det er stor forskjell på hvordan en streifende ulv, og en ulvefamilie påvirker et område.

- Det ser vi for eksempel på viltbestanden. Men det er også stor forskjell i hvordan folk opplever å ha disse dyrene i nærområdet, sier han.

Noen mener det er mye mer ulv enn myndighetene sier, mens andre igjen mener det nesten ikek finnes ulv i Østfold. De usikre målingene er med på å gjøre uenigheten større.

- Jeg ikke bekymret over at vi ikke vet helt sikkert hvor mange ulv det er her, men det er en belastning. Det fører til at graden av uenighet øker. Det gjør at man har veldig forskjellige oppfatninger om hvor mye ulv det e her, sier Fjellbakk.

Han håper på en snørik vinter. Men dersom snøen uteblir, finnes det også andre måter å telle ulv på.

- Det er flere måter å gjøre det på, men sporing i snø er helt klart å foretrekke, sier Fjellbakk.