Hopp til innhold

Har innført mobilfri skole: – Vi håper det blir mindre mobbing og trakass­ering

Nå må elevene på Hafslund ungdomsskole levere inn mobilene sine når de kommer på skolen. FAU håper det vil sette en stopper for mobbing.

Mobilhotell

MOBILFORBUD: Et lignende mobilhotell har Hafslund ungdomsskole i Sarpsborg fått på plass etter å ha innført mobilfri skole.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Det gikk overraskende bra, sier rektor Dag Telstad ved Hafslund ungdomsskole.

Torsdag måtte elever ved Hafslund ungdomsskole levere fra seg mobilen da de kom på skolen etter ferien.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) har kjempet for mobilfri skole i to år. I prosessen har også elevrådet og skoleledelsen vært involvert.

I sommer ble det kjøpt inn mobilhotell hvor elevene leverer inn telefonen om morgenen og får den igjen ved skoledagens slutt.

– Av våre 365 elever så tror jeg 362 leverte den uten å nøle. Det var nok litt vondt å gi fra seg mobilen når de er vant til å ha den hele dagen. Men gjensynsgleden klokken halv tre var stor når de fikk mobilen i hånden, sier Telstad.

– Målet er å få et bedre læringsmiljø

Debatten har den siste tiden rast om unges tilgang til skjerm og aldersgrenser på sosiale medier. Tidligere i år etterlyste stortingsrepresentant og tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) et nasjonalt forbud mot mobiltelefoner i skolen.

I Norge er det opp til hver kommune å regulere mobilbruken. I de fleste tilfeller er det likevel opp til den enkelte skolen.

Fra dette skoleåret er alle ungdomsskolene i Sarpsborg mobilfrie eller i prosess til å bli det.

Hafslund ungdomsskole i Sarpsborg.

Hafslund ungdomsskole i Sarpsborg har 365 elever. Nå kan ingen av dem ta i bruk mobilen i timen eller i friminuttet.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Rektor ved Hafslund ungdomsskole tror elever har godt av å være uten mobil i skoletiden – der fag og sosial trening er viktig.

– Vi vet hva mobiler kan føre til hvis det går galt. Det kan være å ta bilder av medelever og spre det videre, samt mobbing og trusler og så videre. Med mobilfri skole så slipper vi dette, sier Telstad.

I en nasjonal undersøkelse fra 2020 svarte en stor majoritet av foreldre og lærere at skolen bør være mobilfri. 75 prosent av lærerne svarte at de er bekymret for elevenes totale skjermbruk hjemme og på skolen.

– Mobilen blir ofte midtpunktet i livet til ungdommen. Nå håper vi først og fremst å få et bedre læringsmiljø, at karakterer forbedres og at uroen går ned.

FAU: – Håper å se endringer raskt

Ifølge rektoren skal skolen ha tett dialog med FAU, hvor foreldrene og skolen skal ha møter for å evaluere og snakke om hvordan barna opplever å være uten mobilen på skolen.

Lederen ved FAU på Hafslund ungdomsskole, Silje Nilsen, er strålende fornøyd med at tiltaket endelig er på plass.

– Vi håper dette tiltaket vil bidra til at de kan få fokus der de trenger og mer fysisk aktivitet. Samtidig å gi elevene et lite pusterom. Vi tror at dette tiltaket vi gi et stort utslag i en positivt retning når de kommer til det psykososiale miljøet.

Hun understreker at både FAU, de ansatte og elevene er enig om mobilforbudet, og sier det er ytterst få elever som kanskje ikke synes dette er like kult.

Nå håper hun at det vil gi utslag på elevundersøkelsen etter jul.

– Vi håper å se at det blir mindre mobbing og trakassering. Mye av problematikken siste skoleår har vært at mobilen har blitt brukt i undervisningen til å filme andre medelever, for så at det har blitt spredd på internett. Det blir nok ikke helt slutt på, men vi håper mobbetallene går ned, sier Nilsen.