Halden-skolene kan få større klasser

Elevene i Halden risikerer at det blir færre klasser og flere elever i klassene på skolene. Kommunen skal spare 10,5 millioner i grunnskolen neste år.

Protest mot skolekutt i Halden

Ordfører Thor Edquist mottok underskrifter mot kutt i skolebudsjettene fra KFU-sekretær Kai Hagali.

Foto: Petter Larsson / NRK

De varslede skolekuttene i Halden ble vedtatt av bystyret torsdag kveld. Det skjedde etter at et par hundre foreldre, elever og lærere hadde gått i lystog til rådhuset, og etter at sekretæren for Halden Kommunale Foreldreutvalg, Kai Hagali hadde overrakt ordføreren resultatet av en underskriftskampanje.

Halden bystyre vedtok, foruten budsjettkuttene, at skolefritidsordningen i kommunen skal spare inn fire millioner og at Tistedal barnehage skal legges ned.

17 lærerårsverk

Vedtaket fører til 17 lærerårsverk skal bort, i tillegg til de 17 som er fjernet siden 2010.

– Jeg synes det er helt ille, når vi allerede har en skole der det ikke settes inn vikarer dersom det er noen som er borte. Det er allerede tynt bemannet, slik det er, sa far og lærer Henrik Bertelsen.

Malin Moe er også bekymret for barnas situasjon:

– Det er jo våre barns utdanning vi setter på spill, sa hun.

Har ikke annet valg

Ordfører Thor Edquist (H) forsikrer at det ikke er med lett hjerte det gjennomføres kutt.

– Vi har ikke de midlene. Alternativet er å kutte ut alt som ikke er lovpålagt. Det vil si all kultur og støtte til barneidrett. Dette er den prisen vi må betale for å rydde opp i ting som har hendt før vi overtok. Vi er nødt til å ha balanse i regnskapene i årene som kommer, dersom vi skal kunne beholde noe selvkontroll i Halden. Staten kan overta styringen, dersom vi ikke greier å følge de budsjettene som avtalt med departementet, forklarer ordføreren.

Kutt på 1,7 prosent

Han opplyser at kuttene for skolene blir på 1,7 prosent.

– Vi har prøvd å skåne skolene hittil. Det er helse som har hatt de største kuttene hittil. Vi har allerede skåret ned rundt 80 millioner i Halden på to-tre år og det aller meste er tatt på helse. Der er det ikke forsvarlig å ta mer nå før omstillingsprosessen har gått lenger. sier Edquist.

– Blir tilbudet i skolene forsvarlig når dere kutter såpass?

– Det vil bli et forsvarlig tilbud.

– Hva vil det føre til for skolene, hvordan vil de merke det?

– Det kan hende at noen skoler får en klasse mindre. Det betyr at det blir klasser med flere elever. Men Halden vil fortsatt ha forsvarlige tjenester. Vi vil ikke ha de beste tjenestene i landet, av helt naturlige årsaker. Vi har påtatt oss en utakknemlig jobb, nemlig å føre Halden ut av Robekregistreret så vi igjen blir en fri kommune.

Lysaksjon mot skolekutt i Halden

Et par hundre foreldre, elever og lærere gikk i lystog for å protestere mot kutt i skolene i Halden.

Foto: Petter Larsson / NRK