Hopp til innhold

Her spiser grevlingen av kattematen i stua

Per Otto Borgen fikk seg en overraskelse da det plutselig satt en grevling i stua hans. Nå kommer grevlingen nesten daglig på besøk.

Grevling

GREVLING ETTER MAT: Denne grevlingen kommer inn i huset til Per Otto Borgen for å spise kattemat.

Foto: Per Otto Borgen / privat

– Jeg hadde satt døren på gløtt og var ute et øyeblikk. Da jeg kom tilbake, satt det en grevling og spiste kattemat på gulvteppet mitt i stuen, sier Per Otto Borgen.

Grevling i stua

Per Otto Borgen fikk mange reaksjoner da han delte dette bildet på sosiale medier.

Foto: Per Otto Borgen

Grevlingen brydde seg lite om huseieren og fortsatte å spise kattemat fra skålen. Den ruslet ut på terrassen etter å ha spist ferdig. Siden den dagen har grevlingfamilien på tre kommet nesten daglig på besøk til Borgen i Modum.

– Jeg har noen katter som spiser inne, og da kommer grevlingen og vil ha mat. De står utenfor verandadøren på to bein og titter inn.

Grevling og katt

Per Otto Borgen har skogen som nærmeste nabo. Han har lenge lagt merke til grevlingfamilien som bor i et hi om lag hundre meter fra huset hans. Det er først de siste ukene grevlingfamilien har begynt å trekke ned mot huset hans.

Katt og grevling

Katten Monsen og grevlingen går stort sett godt overens.

Foto: Per Otto Borgen

– De kommer gjerne flere ganger om dagen. I dag hadde jeg første besøk klokken 11.30. Det er uvanlig. I leksikonet står det at grevlingene er menneskesky og at de er nattedyr, men det stemmer ikke med disse grevlingene.

Borgen har laget en egen fôringsplass for grevlingene ute på plenen for å holde dem unna huset, men den vil helst inn for å spise.

Per Otto Borgen mater grevlingen

Per Otto Borgen mater grevlingen ute.

Foto: privat

– Jeg vil helst ikke ha dem i stua daglig, men hvis døren står på gløtt og de kommer inn, er det helt greit. De spiser og tasser av gårde igjen. De gjør ikke noe ugagn.

– Veldig uvanlig

Naturfotograf og journalist Tom Schandy kjenner dyrelivet godt, etter å ha laget et titalls bøker om dyr og natur. Han sier at grevlingen ofte bor i nærheten av mennesker, men det er første gangen han hører at grevlinger kommer inn i stua til folk.

Det er ikke veldig vanlig at grevlingene går inn, men hvis du legger ut mat jevnlig, så lærer dyrene deg å kjenne. Du er ikke lenger farlig, og de får mat.

–​ Er det greit å mate grevlingen?

Tom Schandy

Naturfotograf Tom Schandy.

Det er ikke noe farlig å mate dem. Det kan gå utover folk i nærmiljøet fordi en grevlingfamilie kan endevende en hage, men bor man landlig til, er det ikke noe i veien for å gi dem mat. Det gjør vi naturfotografer hele tiden, sier Schandy.

Schandy har selv vært og sett på grevlingene som bor like ved Borgen. Ifølge Schandy er grevlinger snille dyr som stort sett er ute om natten. De er menneskesky og ikke farlig for mennesker, slik mange tror.

Den har absolutt et ufortjent dårlig rykte. Det er mange som sier at den biter til det knaser, men det har jeg aldri hørt om. Det er bare tull og tøys, sier Schandy.

Henslengt grevling

Når grevlingen har spist opp maten inne, rusler den ut på terrassen for en liten middagshvil.

Foto: Per Otto Borgen