Ber om fire års fengsel for to av de tiltalte

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir ber om fengsel i fire år for to av de tiltalte i saken der en jente skal ha blitt gjengvoldtatt i Moss i september i fjor.

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir

Hulda Olsen Karlsdottir er aktor i saken i Moss tingrett.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Rettssaken mot tre unge gutter avsluttes i Moss tingrett onsdag, og da la statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir frem sin påstand.

Hun ber om fengsel for to av de tiltalte, mens hun ber om at den tredje dømmes til ungdomsstraff.

Her er påstanden:

  • Tiltalte nr. 1: Fengsel i fire år, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på fire år.
  • Tiltalte nr. 2: Fengsel i fire år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på fire år og seks måneder.
  • Tiltalte nr. 3: Ungdomsstraff med en gjennomføringstid på tre år. Den subsidiære fengselsstraffen er to år.

Dagen ble innledet med venninnens vitneforklaring. Under venninnens forklaring for retten ble de tre tiltalte tenåringene plassert bakerst i salen, så de ikke skulle få øyekontakt med vitnet.

Venninnen forklarte at de tok kontakt med en av de tre tiltalte den aktuelle kvelden for å avtale en fest. Etter noe drikking endte de opp i huset til en av de tre tiltalte.

Vitnet ble kastet ut

Rettssak i Moss tingrett

Rettssaken avsluttes i Moss tingrett mandag. Retten blir administrert av tingrettsdommer Kjerstin Daler.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

På vei dit ble det snakk om sex og det dukket opp spørsmål om kondom. Det skjedde også enkelte tilnærmelser etterpå, men ikke av utagerende karakter.

Etter mer drikking tok en av de tiltalte den 15-årige jenta med seg ned i underetasjen. Senere samlet alle seg der.

Etter hvert ble vitnet syk, hun kastet opp. Da ble hun kastet ut av huset og endte i hagen, mens de andre ble igjen i kjelleren.

Etter en halvtimes tid banket vitnet på for å komme inn igjen, men hun ble ikke sluppet inn av gutten som bodde i huset. Litt senere ble hun sluppet inn av gutten som er tiltalt for å ha filmet voldtekten, noe verten protesterte på.

Klærne lå spredd

Vitnet gikk ned i kjelleren, der hun fant venninnen sin delvis avkledd. Klærne hennes lå spredd rundt i rommet. Venninnen forklarte i retten at en av de tiltalte forsøkte å ta av henne buksa også.

Venninnen begynte å kle på 15-åringen sammen med gutten som er tiltalt for filmingen. På dette tidspunktet er guttene opprørt, og en av dem truer med å kontakte politiet dersom jentene ikke kommer seg vekk.

Venninnen fortalte i retten at hun brukte tre timer på å få 15-åringen hjem. Dagen etter ble hun kontaktet av sin venninne som gråtende fortalte at hun manglet BH-en og at hun hadde hatt trusa bak frem. De ringte til guttene, men de benektet at det hadde foregått sex.

De neste tre månedene hadde guttene og jentene forholdsvis normal kontakt, så ble jentene kjent med at det sirkulerte en video av det som hadde skjedd i kjelleren. Da anmeldte de saken.

Uvanlig mye drikking

På spørsmål fra to av forsvarerne opplyste vitnet at det hadde vært grei stemning hos guttene i starten. Vitnet fortalte at alle de som var til stede hadde drukket. Det ble servert øl, brennevin og Baileys. Vitnet fortalte om uvanlig mye drikking.

Fotografens forsvarer spurte venninnen om hans klient oppførte seg dårlig. Da svarte vitnet at han var den eneste som oppførte seg skikkelig mot henne.

Etter venninnens vitneforklaring gjennomgikk aktor, statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir, saken. Hun kunne opplyse at tenåringen som er tiltalt for å ha filmet overgrepet tidligere er domfelt for vold. Det gjaldt en episode som skjedde en drøy uke etter at voldtekten skal ha funnet sted.

Dommen mot ham gjelder slag og spark mot en elev på en skole, eleven besvimte. Episoden hadde skjedd like etter at tiltalte fylte 15 år. Angrepet hadde vært motivert av rykter han hadde hørt om at gutten som ble slått ned var rasistisk. 15-åringen fikk en betinget dom på fengsel i 30 dager og med det vilkår at han gjennomfører sinnemestring og konfliktråd i prøvetiden på to år.

Rettssak Moss tingrett

Bistandsadvokat Tone Monclair (t.v.) og aktor statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Ønsker elektronisk fotlenke

Retten har nå gjort seg ferdig med bevisføring og dokumentasjon, og har begynt på temaet om straffeutmåling.

– Dersom jeg må i fengsel, mister jeg mye motivasjon. Livet stopper opp. Det har vært tøft å være i retten. Det tøffeste har vært å høre på den fornærmede som forklarte seg gråtende. Det jeg har gjort er helt forferdelig, sa den yngste av de to som er tiltalt for voldtekten.

Han mente ungdomsstraff kan være en passende reaksjon for det han har gjort, samtidig som han kan bo hjemme og fortsette med livet sitt, slik at han kan fortsette med idrett og utdannelse.

Han har hatt drømmer om idrett på høyt nivå i USA, men innser at en dom kan gjøre det vanskelig for ham i komme din.

På spørsmål fra bistandsadvokaten om erstatning svarte tiltalte at han skal gjøre det beste han kan for å gjøre det godt igjen. Han erkjente erstatningsansvar for økonomiske tap.

– Hun gjorde ikke noe galt

Den 15-årige jenta forklarte i retten at andre ungdommer i Moss hadde anklaget henne for å ha skyld i det som skjedde.

– Hun skal ikke føle at hun har gjort noe galt. Det var vi som gjorde det gale, sa den tiltalte som var vert for ungdommene denne kvelden.

Selv kunne han fortelle at han fikk høre mye etter at saken ble kjent, både drapstrusler og sjikane. Han fortalte at han har måttet flyttet til slutt fra byen. Han har også holdt seg unna de to andre tiltalte, siden «alle i Moss vet hvem de er nå».

Han fortalte om planer om en militær karriere, men mener nå han må slå det fra seg som en konsekvens av denne saken.

– Det eneste jeg håper er at jeg ikke kommer i fengsel. Når det gjelder alternativene, så får jeg ta det jeg får av begrensninger og restriksjoner, sa han.

Gutten som er tiltalt for filmingen synes ungdomsstraff kunne være bra for ham:

– Da kan fortsette å holde meg på riktig kjøl, mente han.

Rettssaken avsluttes i Moss tingrett i dag med aktors og forsvarernes prosedyrer. Da blir det kjent hva slags straff aktor mener de tre tiltalte bør få.