Gjengmedlem: – Tenkte aldri at det skulle ende i drap

OSLO TINGRETT (NRK): Mannen som de tre tiltalte peker ut som hovedmannen bak drapet på Mohammad Arshad (52) er på rømmen i Pakistan. Det var 52-åringens sønn mennene egentlig skulle «ta», da restauranteieren ble brutalt drept på Manglerud i 2013.

Advokatene Erik Dammen Stoltz og Øystein Storrvik forsvarer to av de tiltalte for Manglerud-drapet

I RETTEN: Erik Dammen Stoltz og Øystein Storrvik forsvarer to av mennene som er tiltalt for drapet på Mohammad Arshad (52). De innrømmer å ha planlagt og ha vært med på voldshandlingen, men mener de ikke kan skyldes for drapet på restauranteieren.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

De tre tiltalte nektet straffskyld for forsettlig drap eller medvirkning til dette, da rettssaken startet i Oslo tingrett i dag.

Mohammad Arshad

Mohammad Arshad fotografert i 2004 på Waldemars Café, stedet han drev på St. Hanshaugen i Oslo. Politiet mener han var på vei hjem fra jobb her, da han ble overfalt.

Foto: Olsen, Olav / Aftenposten

Det var like etter midnatt 28. september 2013 at Mohammad Arshad ble overfalt og slått gjentatte ganger i hodet i nærheten av sitt eget hjem.

Tre unge menn har innrømmet at de fulgte etter ham fra jobb, i den tro at det var hans sønn som kjørte bilen. En fjerde tiltalt skal også ha vært med.

Ble drept ved en misforståelse

De tre tiltalte har forklart at de planla å banke opp 52-åringens sønn på grunn av flere konflikter de hadde.

– Jeg hadde aldri i tankene at det skulle ende i drap. Jeg tenkte at det verste som kunne skje var at han ble lam, sa en av de tiltalte i retten.

De tre mennene tilhører ifølge politiet et tungt belastet kriminelt miljø i Oslo, og skal være en del av gjengmiljøet til Furuset Bad Boys.

Arshad ble slått sju ganger i hodet, men de tiltalte mener ikke de har skyld i at han døde.

I retten forklarte en 29 år gammel mann at de på forhånd hadde avtalt at de bare skulle slå mot beina, men at én av dem hadde gått lenger enn det de hadde blitt enige om på forhånd.

Statsadvokat Irlin Irgens

Statsadvokat Irlin Irgens sier det er svært uheldig at den fjerde og siste av de siktede ikke befinner seg i landet.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Han er av de øvrige tiltalte forklart som den som har begått de alvorligste handlingene, som har medført døden, sier statsadvokat Irlin Irgens.

Rømte landet

Den 29 år gamle mannen, som av de andre blir utpekt som hovedmannen, befinner seg i Pakistan. Han er begjært utlevert, men Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan.

Også han er tidligere dømt for flere forhold. Hans forsvarer, Svein Holden, vil ikke kommentere på spørsmål om hans klient vil komme returnere til Norge.

– Han er ikke tilfreds med å bli utpekt som hovedmann, fordi han er fast bestemt på at han ikke har noe med dette drapet å gjøre, sier Holden.

Advokat Øystein Storrvik representerer en av de tiltalte som har innrømmet å ha vært med på voldshandlingen, men nekter straffskyld for forsettlig drap.

– Spørsmålet blir hva den enkelte har gjort rent faktisk, og i hvilken grad de må svare for det andre har gjort, sier han.

Mann død etter vold på Manglerud

Mohammad Arshad (52) ble overfalt og drept like i nærheten av sitt hjem på Manglerud. Han var trolig ikke personen gjerningsmennene var ute etter, sier statsadvokaten.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak