Hopp til innhold

Gjemte unna 34 millioner i Sveits

Økokrim har fått tilbake 34 millioner som Ivar Thorer Henriksen, eks-vannverkssjefen som ble dømt for korrupsjon, har gjemt unna i hemmelige konti i Sveits.

Ivar T. Henriksen

Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen er dømt til 7,5 års fengsel for grov korrupsjon og økonomisk utroskap i den såkalte «Vannverksaken».

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det gikk mange rykter om at den tidligere vannverkssjefen hadde gjemt unna store beløp i utlandet. I lang tid lette norsk politi forgjeves etter de bortgjemte midlene.

I fjor ble 34 millioner norske kroner funnet på konti i Sveits, melder Aftenposten.

Norske myndigheter ble varslet av en sveitsisk bank, da de oppdaget innehaveren av et sett med konti, forvaltet av et sveitsisk investeringsselskap, var en nordmann med en lang korrupsjonsdom.

Mannen som eide konti med til sammen 34 millioner norske kroner innestående, var den korrupsjonsdømte vannverkssjefen Ivar Thorer Henriksen, skriver avisen.

– Pengene er sikret i Norge. Vi arbeider nå med de rettslige spørsmålene knyttet til hva som skal skje med pengene, sier statsadvokat Espen Haug til avisen.

Økokrim får bestemme hvem pengene tilhører

Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen ble dømt til 7,5 års fengsel for grov korrupsjon og økonomisk utroskap i den såkalte «Vannverksaken».

- Jeg har aldri gjort noe krav på de pengene. Derfor sa jeg til Økokrim: Vær så god, ta de pengene, sier den tidligere vannverkssjefen til Aftenposten.

Han sier at Økokrim må finne ut av hvem som har krav på de pengene.

Ifølge Henriksen er pengene betaling for tjenester både han selv og andre personer fra vannverksmiljøet har utført.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Sentralrenseanlegget RA-2

I oktober 2005 ble det avslørt at direktøren for Nedre Romerike vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2, hadde bygget opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Norges mest alvorlige korrupsjonssak

Det var Aftenposten som i 2005 avslørte at Ivar T. Henriksen, direktør for Nedre Romerike vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2, hadde bygd opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika. Saken har blitt omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak.

Den tidligere direktøren og sønnen Pål H. Henriksen ble dømt for systematisk å ha tappet de interkommunale selskapene Nedre Romerike Vannverk (NRV) og Sentralanlegget RA-2 for rundt 70 millioner kroner over flere tiår.

Ivar T. Henriksen nektet å opplyse hvor pengene stammet fra. Etter avsløringene ble han permittert fra sin stilling.

I 2010 ble han dømt til 7,5 års fengsel for grov korrupsjon og økonomisk utroskap. Ifølge dommen har Ivar T. Henriksen påført Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegg store faktiske tap og stor risiko for videre tap.

Skyldig i så godt som alle punkter

Juryen kjente Henriksen skyldig i så godt som alle punktene i tiltalen. Henriksen ble opprinnelig dømt til åtte års fengsel for grov korrupsjon og grov økonomisk utroskap i tingretten i februar 2008.

Pål Henriksen ble dømt til fire år i fengsel. Eilert Støen ble dømt til to år og ti måneder, mens Hallvard Aanonli fikk ti måneders fengselsstraff.

Den tidligere vannverkssjefen hevder fortsatt at han er uskyldig på de fleste punktene.

Henriksen ble også dømt til å betale 63 millioner kroner i erstatning og fikk inndratt alle sine eiendommer i Sør-Afrika.