Hopp til innhold

Gir seg med Alternativ jul

Etter 22 år med julaften-arrangement for enslige eldre er det slutt. Aslam Ahsan gir seg med en oppfordring til landets kommuner om å ta over.

Aslam Ahsan

Aslam Ahsan Aslam Ahsan har i 22 år arrangert jul for enslige eldre. Nå gir han seg.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Etter 22 år med julaften-arrangement for enslige eldre er det slutt. Aslam Ahsan
gir seg med en oppfordring til landets kommuner om å ta over.

Hvert år siden 1990 har norsk-pakistanske Ahsan invitert enslige eldre på julemiddag. På selveste julaften har han arrangert Alternativ jul på kulturhuset i Lørenskog, vært sjåfør til og fra og organisert både middag, underholdning og gaveutdeling. Nå
er det slutt.

–Vet du, jeg er snart 70 år og har sviktende helse. Men i tillegg har kommunen solgt kulturhuset, og det blir for mye for meg å starte på nytt på et nytt sted, sier Ahsan til NTB.

Kongelig heder

For to år siden fikk Ashan Kongens fortjenstmedalje i gull for sin mangeårige innsats for det norske samfunnet. Han er også hedret med Brobyggerpris og Fritt Ords pris. Helt siden 1983 har han sittet i kommunestyret i Lørenskog for Arbeiderpartiet, og han har vært leder for Ressurssenteret for pakistanske barn.
Men aller mest kjent - også rundt om i landet - er han nok blitt for sitt julearrangement.

Aslam Ahsan fikk kongens fortjenestemedalje i gull

Aslam Ahsan fikk i 2009 Kongens fortjenestemedalje i gull.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Enormt behov

–Jeg har hatt dette arrangementet i 22 år. Det har jo ikke alltid vært enkelt, for meg som er muslim. Men jeg opplever at det er like trist for meg å si at det er slutt, som det er for de gamle som mister dette tilbudet. For jeg vet at behovet er enormt stort. Ikke bare i Oslo og Akershus, men rundt om i hele landet, sitter mange eldre for seg selv på julaften, sier ildsjelen.

Utfordrer kommuner

Nå håper Aslam Ahsan at norske kommuner tar over der han må
slippe.

–Jeg har et håp og jeg har en utfordring: Rundt om i landet har kommunale institusjoner og eldrehjem full bemanning også på julaften, og alle har et arrangement denne dagen. Jeg mener at kommunene må kunne invitere de hjemmesittende enslige eldre denne spesielle dagen. Se gjerne på det som et helse- og omsorgstiltak, sier Ahsan.

Varig løsning

Ahsan hadde i det lengste håpet at han kunne få noen til å ta over arrangementet på Lørenskog. Det har vist seg umulig.

–Jeg skjønner jo godt at folk vil være hjemme på denne dagen. Jeg er kommet fram til at man ikke kan basere et slikt arrangement bare på frivillighet. Frivillige kommer og går, mens problemet med enslige eldre på julaften vedvarer. Går du ut av et år og inn i det neste med en dårlig opplevelse, da går det også fort ut over helsa. Og varige problem må få en varig løsning. Derfor må kommuner landet rundt ta opp denne ideen, sier Aslam Ahsan.

Aslam Ahsan forbereder årets julefeiring

Her i gang med juleforbredelser.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK