Gidder ikke kjøre jenter hjem

Jenter oppfordres til å ta taxi hjem fra byen for å unngå voldtekt. Men mange drosjesjåfører nekter å kjøre korte turer på nattestid.

Taxi

Sofie avvist av over ti taxier mens vennene hennes, som skulle til Bærum, fikk taxi med en gang.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Folk som skal hjem fra byen i Oslo på nattestid, risikerer å bli avvist av taxisjåfører hvis de skal for kort.

Flere taxiselskaper bekrefter at de vet at det er et problem i bransjen at sjåfører sier nei til passasjerer fordi de ønsker seg lengre turer når arbeidsnatten går mot slutten.

Sofie Rustøy

Sofie Rustøy

Foto: Siri Storstein Hytten / NRK

- Du skal for kort

Sofie Rustøy (19) er en av dem som er blitt avvist av taxi etter taxi da hun skulle hjem fra byen før jul.

- Jeg skulle få tak i taxi i 3-4 tiden. Jeg skulle fra Oslo sentrum til Tøyen. Jeg sto på Oslo S i over en time, fordi det var helt umulig å få tak i taxi, forteller Rustøy.

- Jeg stoppet 10-15 taxier, alle smilte, åpnet vinduet og spurte hvor skulle. Da jeg sa jeg skulle til Tøyen ristet de på hodet og sa det var for kort, forteller hun.

- Ulovlig å nekte korte turer

- Det er en ikke saklig grunn. De er forpliktet til å tilby transport på alle offentlige veier. sier utredningssjef Jørn Berthelsen i Norges Taxiforbund.

Like fullt ble altså Sofie avvist av flere enn ti taxier mens vennene hennes - som skulle til Bærum - fikk taxi med en gang.

Østlandssendingen fortalte i forrige uke at funksjonshemmede opplever å bli avvist av taxisjåfører når de trenger transport for korte strekninger.

- Skremmende

Nå viser det seg at også folk som skal hjem fra byen i Oslo, har samme problem.

Sofies far, Frode Rustøy mener det er ubegripelig at drosjesjåfører kan behandle unge jenter slik i Oslo sentrum midt på natta.

- Med tanke på hva som har skjedd i Oslo nattestid med enslige kvinner, synes jeg det er skremmende at drosjesjåførene inntar en slik holdning, sier Frode Rustøy.

Han oppfordrer alle som opplever dette til å notere drosjens nummer og klage inn forholdet til drosjeselskapet.

Taxi-skilt: Illustrasjonsbilde

- Det er ikke lov å avvise drosjekunder, sier daglig leder i Norgestaxi i Oslo.

- Skal ikke avvise kunder

Østlandssendingen har vært i kontakt med flere av taxiselskapene i byen.

De fleste bekrefter at det er et problem at noen drosjesjåfører sier nei til kunder som skal kort - når klokken har blitt så mye at det kan være nattens siste tur.

- Jeg har hørt om problemstillingen. Dette er en praksis som ikke lov, det er ikke akseptabelt at en sjåfør avviser en kunde, sier Torgersen, sier daglig leder i Norgestaxi i Oslo, Petter Torgersen.

- Si ifra til sentralen

Han håper på publikums hjelp til å bli kvitt problemet.

- Det er veldig viktig at de som blir avvist tar det opp med sentralen. Det er den eneste måten vi på sentralen kan iverksette restriksjone eller tiltak mot den enkelte sjåfør, sier Torgersen.

Jørn Berthelsen i taxiforbundet har ikke hørt om problemet, men sier de vil ta tak i det, dersom det viser seg å være utbredt.

- Hvis det er systematisk tilbakemelding på bestemte sentraler, vil vi be denne sentralen vurdere tiltak, for eksempel se på takststrukturen, slik at man unngår den type adferd fra sjåførene, sier Berthelsen.

- Det er ille

Sofie Rustøy håper det skjer noe raskt.

- Jeg synes det er ille, det burde ikke være et problem, sier hun.

Selv var hun tross alt heldig da hun opplevde å bli avvist. For venninnen hun skulle overnatte hos, som sto på Oslo vest og også ble avvist av drosjesjåførene, fikk til slutt tak i en sjåfør hun kjente, som plukket opp begge to. Da hadde hun ventet i over en time.

- Det er klart jeg kunne gått, det tar bare 20 minutter å gå. Men jeg, som ikke er kjent i Oslo, tenkte at det ville være mye tryggere for meg å gi adressen til en taxisjåfør som kjørte meg direkte dit, i stedet for å prøve å gå, sier Rustøy.