Vil ikke granske kommune etter Sarpsborg-drapet

Sarpsborg kommune ba selv om å bli gransket etter at en kvinne ble drept i romjula. Nå sier Fylkesmannen i Oslo og Viken nei.

Krimtekniker på åstedet på Borgenhaugen i Sarpsborg

Politiet rykket ut til en bolig i Sarpsborg i romjula. En kvinne ble funnet hardt skadet, og døde kort tid senere.

Foto: Jon Petrusson/NRK

Den drapssiktede 34-åringen ble pågrepet av politiet, etter at kona hans ble funnet død i deres felles hjem på Borgenhaugen i romjula.

Mannen var fra tidligere tiltalt for uaktsomt drap på sin fire måneder gamle sønn.

I desember sa kommunesjef Kirsti Skaug i Sarpsborg kommune at familien hadde fått tett oppfølging fra de kom til Norge.

– Ut fra de opplysningene jeg sitter på, har kommunen hatt kontinuerlig og tett oppfølging av hele familien.

Mange involvert i familien

Allerede 3. januar ba kommunen Fylkesmannen i Oslo og Viken om å opprette tilsynssak. Nå har svaret kommet: Fylkesmannen har besluttet at det ikke er grunnlag for å opprette tilsynssak, skriver Dagbladet.

Kommunesjef Kirsti Skaug sa til NRK onsdag kommunen uansett har satt igang en intern gransking. Mange tjenesteområder i kommunen har vært involvert i familien siden de kom til Norge.

– Det er for å se om ting kunne vært gjort annerledes, og om det er noe vi kan lære av dette, sa Skaug.

Politiet holder vakt på åstedet på Borgenhaugen i Sarpsborg

En kvinne ble funnet drept på Borgenhaugen i Sarpsborg 29. desember.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Fulgt opp i fengselet

34-åringen satt i 2017 i varetekt i en lengre periode i forbindelse med dødsfallet til sønnen, og fikk psykiatrisk oppfølging i fengselet.

I kjennelsen fra Sarpsborg tingrett i mars 2017 kom det frem at mannen hadde helsemessige utfordringer etter flukt fra Syria og fra etableringen i Norge, samt etter dødsfallet til sønnen.

– Siktede opplyser at han sliter fysisk og psykisk i fengselet. Han orker ikke ta til seg mye mat, noe som har medført vekttap, svimmelhet mv. Siktede fremhever at han sliter med mange vonde tanker. Ettersom han ikke snakker norsk eller engelsk, er han dessuten i praksis isolert, skriver retten i en kjennelse.

Den siktede 34-åringen har sittet varetektsfengslet siden 29. desember. Han har foreløpig ikke ønsket å la seg avhøre om drapssaken.