Hopp til innhold

Forsvarer arkitektkonkurransene

- Det er uproblematisk for oss å ha en rangering av prosjektene i Bjørvika, sier HAV Eiendom.

Deichmanske bibliotek i Oslo

Deichmanske hovedbibliotek, slik det ser ut i dag. Bibliotekets nye utseende blir mest sannsynlig bestemt etter en arkitektkonkurranse.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

I går ble det avholdt et ekstraordinært bystyremøte i Oslo, der flyttingen av kulturbyggene til Bjørvika ble vedtatt.

Til uka starter arbeidet med å finne ut hvordan de nye byggene skal se ut. Da utlyses kvalifiseringen til de omstridte arkitektkonkurransene om Munchmuseet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek.

Nå kommer grunneier HAV Eiendom kritiske arkitekter i møte.

Ble oppfordret til å tenke seg nøye om

I sommer gikk Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) ut og oppfordret medlemmene til å tenke seg nøye om før de deltok i arkitektkonkurransene i Bjørvika.

Det skal holdes én konkurranse for Munch- og Stenersenmuseet og én for nye hoved-Deichmann, begge med næringsarealene rundt som en del av konkurransen.

Les også: Raser mot arkitektkonkurranse

Én vinner i hver konkurranse

En av innvendingene var at HAV Eiendom hadde planer om å la juryen kåre fire vinnere i hver konkurranse, som grunneier og investorer så skulle jobbe videre med. For stort spillerom for pengemakta, hevdet kritikerne.

Nå blir det likevel én vinner i hver konkurranse, sier administrende direktør Eva Hagen i HAV Eiendom.

- Juryeringen i disse arkitektkonkurransene vil være på helt vanlig måte, der juryen har anledning til å velge det beste forslaget, en nummer to og så videre. De vil rangere de innkommende forslagene på vanlig måte i begge konkurransene, sier Hagen til NRK Østlandssendingen.

- Hvorfor har HAV endret oppfatning i forhold til de opprinnelige planene?

- Vi oppfattet at dette var et sterkt ønske fra arkitektene og NAL, og det er helt uproblematisk for oss å ha en slik rangering av prosjektene.

Ingen forpliktelse

Oslo bystyre er imidlertid ikke forpliktet til å følge rådet fra juryen. Og den andre motforestillingen fra arkitektforbundet - nemlig at konkurransen er lukket - blir ikke tatt hensyn til. Alle får riktignok anledning til å prøve å kvalifisere seg, men egne fagutvalg bestemmer hvem som får være i selve konkurransen.

President Jannike Hovland i Norske Arkitekters Landsforbund vil avvente et møte med HAV Eiendom på mandag før NAL eventuelt oppfordrer medlemmene til å delta.