Dømt for drapsforsøk med knust flaske

25 år gammel mann dømt til fengsel seks år og fire måneder.

Fredrikstad tingrett
Foto: Arkiv / NRK

En 25 år gammel mann er i Fredrikstad tingrett dømt til fengsel seks år og fire måneder for å ha forsøkt å drepe en mann på åpen gate.

Ifølge dommen forsøkte han å stikke en mann i 20-årene i halsen med en knust ølflaske. Mannen fikk et dypt kutt på venstre side av halsen, og mistet mye blod.

Episoden fant sted natt til en fredag i august i fjor, ved gangbrua på Fisketorget i Fredrikstad.

25-åringen ble pågrepet av politiet samme natt. Han er også dømt til å betale en erstatning på 150 000 til offeret.

Kamerater var på byen sammen

Mannen som ble stukket i halsen hadde vært på byen sammen med en kamerat denne torsdagskvelden. De to satt på en restaurant i Fredrikstad fram til stengetid, og begge var beruset da de gikk. De gikk over gangbroa over Glomma, for de hadde hørt at det skulle være ei studentkro på Kråkerøysiden.

Da de kom til Kråkerøy fant de ut at de likevel ikke skulle lete etter studentkroa, og de gikk tilbake mot sentrum.

Stemningen ble amper

På gangbroen traff de 25-åringen sammen med en kamerat, og disse to hadde også vært ute og drukket alkohol. De fire kom i snakk. Stemningen mellom den domfelte 25-åringen og fornærmede ble etter hvert amper, og fornærmede skal ha skjøvet vekk 25-åringen slik at han falt overende.

Vitner som så opptrinnet forklarte for retten at de to skrek til hverandre, og de beskriver fornærmede som den mest hissige.

Fikk hugg i halsen med knust flaske

25-åringen gikk bort til noen menn som stod i nærheten og ba om en sigarett. Det fikk han, og han virket rolig. Så gikk han tilbake til de tre andre, og da hadde han en knust flaske i hånden. Han gikk rett bort til fornærmede, og hugde flaska i halsen hans med et svingslag.

Vitnene ringte politi og ambulanse.

Hevdet det var et uhell

Da saken var oppe for Fredrikstad tingrett i forrige uke, ville ikke 25-åringen bestride at det var han som forårsaket skaden i halsen på mannen. Han hevdet at det hadde vært et uhell, men innrømmet straffansvar for legemsbeskadigelse. Han hevdet i retten at han hadde viftet med flaska i selvforsvar, og at fornærmede måtte ha gått på flaska.

Fredrikstad tingrett mener dette ikke stemmer overens med vitnenes forklaringer.

Leger som vitnet i retten beskrev skadene. De beregnet blodtapet til omkring halvannen liter.

Kunne blitt drept

Fredrikstad tingrett har kommet fram til at 25-åringen måtte innse at stikket med flaska kunne føre til at fornærmede kunne bli drept.

25-åringen gikk også løs på kameraten til fornærmede. Han fikk hjernerystelse og et sår i panna etter episoden.

Dømt for voldsbruk tidligere

Tingretten henviser til at drapsforsøk normalt straffes med omkring seks års fengsel. 25-åringen er tidligere domfelt to ganger og bøtelagt en gang for voldssaker. Retten fant ingen formildende omstendigheter, og fastsatte straffen til fengsel i seks år og fire måneder.

Domfelte har sittet varetektsfengslet fire måneder, så dette blir trukket fra ved soning. Han er dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til fornærmede, og opp mot 20.000 kroner i erstatninger. Dommen ble forkynt for mannen i formiddag.