Forfulgte tyrkere søker asyl i Norge

UDI merker en økning i antallet asylsøkere som har kommet til Norge den siste tiden. Halvparten kommer fra Tyrkia.

Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget

I ankomstsenteret i Råde var det 115 asylsøkere onsdag. Flesteparten kommer fra Tyrkia.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I juni kom det totalt 286 asylsøkere til Norge, halvparten av disse kom fra Tyrkia.

Mange av dem som kommer til Norge er knyttet til Gülen-nettverket og er forfulgt av tyrkiske myndigheter etter et kuppforsøk i 2016.

Over 100.000 offentlige ansatte ble fengslet eller avsatt etter kuppforsøket, som ble knyttet til den USA-bosatte predikanten Gülen.

– 80 prosent av dem som kommer hit er fra Tyrkia. Det har pleid å komme flest kurdere, men nå er det flere fra Gülen-bevegelsen. Disse kommer fordi de har vært i opposisjon mot presidenten i Tyrkia, sier Knut Jostein Berglyd ved Ankomstsenteret i Råde i Østfold.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vant nylig valget i Tyrkia, noe som førte til sterke reaksjoner fra opposisjonen, som ropte om valgfusk og manipulasjon.

Flesteparten får beskyttelse

Hittil i år har de fleste som søker asyl på grunnlag av at de er medlem i Gülen-bevegelsen fått beskyttelse i Norge.

Direktør Frode Forfang i UDI på pressemøte

UDI direktøren forteller at man vil se ekstra nøye på søknadene dra tyrkere fremover.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– I lys av at antallet asylsøkere fra denne gruppen har økt markant de siste ukene, har UDI besluttet å avvente den videre behandlingen av disse sakene for å gjøre nærmere undersøkelser, herunder innhenting av mer informasjon om andre lands praksis, sier UDI-direktør Frode Forfang til UDIs egne nettsider.

Dette gjør at de som innvandrer fra Tyrkia til Norge vil få lenger behandlingstid på søknadene sine. Iranske Katere har kommet til Norge via Tyrkia. Der har hun jobbet som advokat for iranere.

– Jeg har flyttet til Norge for å få pass og et bedre liv. Jeg kunne ikke dra tilbake til Iran, fordi jeg har danset og sunget på show. Det syns man ikke er greit i Iran, og jeg har ikke turt å dra hjem, forteller hun til NRK.

Merker ekstra trykk

I løpet av to dager kom det 70 asylsøkere til ankomstsenteret i Råde i Østfold. De har kapasitet til å ta imot opp mot 50 per dag, men kan også bemanne opp slik at de kan til å ta imot enda flere.

Knut Jostein Berglyd

Knut Jostein Berglyd hos UDI ved ankomstsenteret i Råde forteller at de har merket en ekstra pågang den siste tiden.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– Antallet asylsøkere har vært lavt de siste to årene, så vi merker at det er en pågang nå. Så lenge det er under 50 personer per dag går det fint. Øker det kraftig, har vi avtaler med ulike aktører om å øke bemanningen. Vi skal ha mulighet til å ta imot 500, men da er det full krise, forteller Berglyd

Totalt har 245 tyrkere søkt asyl i Norge så langt i år, 142 av disse kom til Norge i juni.