Hopp til innhold

Forbereder seg på flom i helgen

Mens båtforeninger i Øyeren-området forbereder seg på flom i helgen, jobber beredskapssjefen i Oslo og Akershus med å klargjøre kommunene for de store vannmengdene som kommer.

Flateby båtforening forbereder seg på flom

Vannet har allerede begynt å stige her ved Flateby båtforening, i Enebakk. De forbereder seg nå på flommen som kommer i helgen.

Foto: Vidar Holt / Privat

Vannstanden i innsjøen Øyeren, ved Enebakk, Rælingen og Fet kommune vil være på sitt høyeste på søndag eller mandag.

Grenvika Båtforening i Rælingen opplevde store ødeleggelser under flommen i 1995, og forbereder seg nå på flommen som skal komme i helgen.

– Vi har forberedt oss ved å binde fast brygger til gjerder, og tjoret bryggene sammen. Også har vi skjøta opp jernbaneskinnene som bryggene er forankret i, opp til vannstanden som er spådd, sier styreleder i Grenvika båtforening, Johnny Thorvaldsen.

Store ødeleggelser

I Øyeren er det ventet vannstand på 50 cm høyere enn under flommen i 2011.

– Vi ryddet ut av klubbhuset, fordi det er spådd så høyt vannnivå at vi tror vannet vil komme inn i huset. Og blir det mer vann enn det er spådd, så er det klart det kan bli ødeleggende, sier Thorvaldsen.

Flateby båtforening, i Enebakk, ligger noe lavere enn Grenvika, men også de er bekymret for den kommende vannmengden.

– Jeg har innkalt til ekstra dugnad der vi må gjennomføre en straksordning, ved å slakke kjettinger på flytebrygger og lignende. Ellers kan bryggene flyte avgårde, sier formann i Flateby båtforening, Vidar Holt.

Holt sier båtforeningen har hatt god dialog med beredskapsteamet i kommunen.

– Sånn det ser ut nå, så er det ingen fare. Men om vi ikke hadde gjennomført tiltakene, så kunne det ha blitt store konsekvenser.

Følger situasjonen

Beredskapssjef hos fylkesmannen i Oslo og Akershus, Johan Løberg Tofte, sier de ulike kommunene som er utsatt for flom er godt orientert om situasjonen.

– Fredag hadde vi et møte med kommunene og andre fagetater som politi, NVE, sivilforsvaret og forsvaret, for å orientere oss om situasjonen. Vi følger situasjonen nøye. Hvis det er behov for mer møter gjennomfører vi de på kort varsel, og vi holder også tett dialog med kommunene, sier Tofte.

Hvordan skal folk i de flomutsatte områdene nå forholde seg?

– Først og fremst gjelder det å tømme kjellere for verdisaker hvis de er flomutsatt. Slik at hvis vannet kommer så gjør det så lite skade som mulig, oppfordrer beredskapssjefen.

Flateby båtforening

Deler av brygga ved Flateby båtforening står allerede under vann, og det før de store vannmassene kommer.

Foto: Vidar Holt