Hopp til innhold

For kaldt for de kriminelle

Sprengkulda gjør at skurkene holder seg innendørs.

Nedsnødd bil på julaften

Siden det store snøfallet har kulda holdt et godt grep om hovedstaden. Arkivfoto.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo håper kulden holder seg lenge. Han forteller om en svært stille tid.

– Det er roligere på alle fronter når det er sterk kulde. Det er særlig en reduksjon i ordensforstyrrelser som bråk, vold og generelt fyllebråk, sier Hansen til Dagsavisen .

– Vår beste venn

Tallene fra siste ukers lovbrudd er ennå ikke klare, og de har ikke statistikk som kan påvise at været påvirker kriminalitetsbildet. Men politiet ser hva som skjer når kulda kommer.

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Det er deilig med en kuldeperiode. Da får vi bedre tid til å gå løs på saker som har kommet inn i jula. Vi ønsker oss kulde i hele januar og februar, sier Hansen.

LES OGSÅ: Sprengkulda vender tilbake

Ifølge Dagsavisen er det lite norsk forskning på fenomenet vær og kriminalitet, men utenlandsk forskning viser at økte temperaturer fører til mer kriminalitet.

Det er meldt svært kaldt vær i dagene som kommer. Sjekk været der du er på Yr.no .

– Vanskelig å være kriminell

– Det er vanskelig å være kriminell når det er kaldt. Flere sikrer husene sine ved at de er hjemme, og det er «trælete» å bryte seg inn i frosne biler, sier professor Paul Larsson ved Politihøgskolen til avisen.

Også i andre politidistrikter ser de at kulda påvirker den kriminelle aktiviteten. Både i Stavanger og på Røros har politiet sett liknende tendenser.

Men kriminalitetspausen er nok kortvarig. Så fort varmen er tilbake er det hele i gang igjen.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure - isen er ikke trygg