Hopp til innhold

Flexus under lupen

Flexus-billettene kan være i strid med Personvernloven. Nå varsler Datatilsynet full gjennomgang.

Elektronisk billettsystem
Foto: Anne Storaunet / NRK

Det nye elektroniske bilettsystemet i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus kan være i strid med Personvernloven.

Ruter lagrer personopplysninger og informasjon om hvor brukerne av Flexus reiser og Datatilsynet skal nå se nærmere på saken.

Registrerer alle bevegelser

Gisle Rostvåg fra Nesodden reagerer kraftig på en opplevelse han hadde hos Trafikanten.

- Han i skranken ba meg vente et øyeblikk, så sa han at jeg sist var i byen på torsdag. Da sa jeg at det var jeg ikke, det er feil. Joda, sier ha, det var du.

Rostvåg og betjeningen diskuterte frem og tilbake en stund, uten å bli enige.

- Så tittet han på skjermen og der så jeg ganske riktig at det sto at jeg hadde vært i byen på torsdag, og tatt båten hjem klokken 00.30. Det var derfor jeg trodde at det fortsatt var onsdag, forklarer Rostvåg.

Elektronisk billettsystem

Flexus registrerer alle reiser brukerne gjør.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Han er tidligere bruker av det nye billettsystemet til Ruter og NSB og har sett seg lei på Ruters omfattende registrering av kundeopplysninger.

- Det står altså navnet mitt, adressen min og kontonumret, fordi det går på avtalegiro. I tillegg registreres alle bevegelser jeg gjør, sier han.

Datatilsynet vil kontrollere

Også avdelingsdirektør Leif T. Aanensen ved Datatilsynet er kritisk til at Ruter samler inn så detaljerte opplysninger om sine kunder, og vil derfor gjennomføre en kontroll neste måned.

- Poenget fra vår side, og fra lovgivers side er at det skal finnes en grense for hvilken informasjon det faktisk er lov å oppbevare om oss, og at bør være en grunn til det, sier han til NRK.

Aanonsen forstår at Ruter trenger informasjon om hvor kundene reiser, for å sette inn ressurser der det er nødvendig. Men han sier det må bygge på anonyme undersøkelser og at de må ha kundenes samtykke for å gjøre dette.

- Datatilsynet har ingen problemer med at man gjør analyser på på anonymisert reisedata, men det å vite at Ola Nordmann reise på det og det tidspunktet til et angitt sted, det synes vi er å gå for langt, rett og slett, sier han.

Vil drøfte saken i bystyret

Oslo Venstre er enig med datatilsynet, og mener det er rett og rimelig at man nå får en tatt en gjennomgang av Flexus:

- Venstre synes det er veldig bra at datatilsynet kommer inn, og gjennomgår systemet, sier gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre,Ola Elvestuen.

Nå vil han ta saken opp i bystyret:

- Vi kommer også til å ta dette opp i bystyret, for å få en gjennomgang av hvordan Ruter lagrer og bruker personopplysninger, for å få en slutt på at man i unødig grad kartlegger hvordan folk reiser i Oslo, sier han til NRK.

- Må ikke ha personalia

Informasjonssjef Gry Isberg i Ruter sier de registrerer opplysninger om kunden for å yte best mulig service.

- Hvis du mister Flexux-kortet ditt med samme reisepengemengde som det du hadde. Det er helt fritt frem for alle som ikke ønsker å registrere seg med navn og fødselsdato. Men da kan du ikke kreve noen refusjon i forhold til om du mister kortet ditt, forklarer hun.

LES MER OM FLEXUS: Flengende kritikk av Flexus

Tror ikke Flexus-kaoset er over

Går til Trondheim om Flexus svikter

Full gransking av billettsystemet

Full krangel om billettskandale