Fikk vandrefalk i håven!

Tommy Andersen og Patrick Simensen fikk seg litt av en overraskelse da de skulle fotografere fugler.

Vandrefalken på plass i håven
Foto: Tommy Andersen

Det hele endte med at de to sjokkerte guttene fikk en vandrefalk i håven. Og ikke nok med det: De tok den med seg innendørs.

- Svømte mot oss

Vandrefalken på plass i håven
Foto: Tommy Andersen

- Det startet med at jeg og en kamerat, Patrick, dro for å se etter en sjelden fugl, en Grønlandsmåke. Vi prøvde å mate den mens jeg samtidig fotograferte noen hettemåker som fløy nær kaia. Plutselig kommer en vandrefalk susende forbi hodene våre, og banker løs på hettemåka, forteller en engasjert Tommy Andersen til NRK.

Ifølge Andersen ble hettemåka dratt mot land av vandrefalken. Men til slutt klarte den ikke mer.

- Den klarte ikke å bære tyngden av hettemåka og lander i vannet med fuglen. Som regel pleier de å slippe byttet sitt, men i steden begynte den å bakste i vannet - og svømmer nærmere og nærmere kaia der vi stod. Til slutt la den seg under et stort fender under kaia, sier han.

Fikk dratt opp falken fra vannet

- Det virket som om vandrefalken skulle synke, og den begynte å ribbe hettemåka i vannet - helt utrolig var det. Vi skjønte jo at den ikke ville komme seg opp, så vi prøvde å finne ut akkurat hvor den lå. Plutselig slapp den byttet sitt og prøvde å fly opp - men klarte det ikke, sier han.

Dermed løp Andersen og Simensen til nærmeste fiskeforretning.

- Vi spurte om å få låne en håv, og utrolig nok hadde de en stor håv som vi fikk låne. Og til slutt fikk vi dratt opp vandrefalken fra vannet.

Sjeldne fugler

- Falken må ha vært sulten?

- Ja, den må ha vært utrolig sulten. Den kom veldig nær kaia, og normalt sett ville den sluppet byttet da den så at det stod flere mennesker der - to meter unna, sier Andersen.

Vandrefalken er en sjelden fugl, men har ifølge Andersen blitt mer vanlig de siste årene. På 1960- og 70-tallet skal fuglen ha vært nærmere utryddingstruet.

- Så dere fikk i pose og sekk når dere fikk se to så sjeldne fugler samtidig?

- Ja, det var en utrolig opplevelse. Veldig morsomt var det.

Sluppet løs

- Og falken overlevde?

- Ja, vi klarte å redde den. Vi fikk lov til å låne et spiselokale i fiskeforretningen og fikk tørket den litt - den var faktisk overraskende rolig. Etterpå fotograferte vi den, sier han.

Etterpå ble vandrefalken igjen sluppet ut i det fri.

- Etterpå satt vi å studerte i telescopet i cirka et kvarter. Den satt for det meste å tørket seg og ristet av seg resten av vannet. Og etter 15 minutter tok den til vingene igjen, forteller han.

- Utrolig opplevelse!

Og Tommy Andersen vet nesten ikke hvordan han skal omtale det som hendte.

- Det var en utrolig opplevelse. En opplevelse som vi nok aldri vil oppleve igjen, sier han.

Et skår i gleden for Tommy Andersen og Patrick Simensen var at hettemåka, falkens offer, ikke overlevde den røffe behandlingen fra sin fuglekollega.