Fikk 18 kilos månefisk

André Iversen fikk seg et realt sjokk da han så den merksnodige fisken i trålen: En månefisk på 18 kilo. 

Månefisk
Foto: Kurt Allan Hansen

Men Iversen og de andre ansatte ved rektrålen «Camilla» var muligens litt heldige i forhold til at fisken veide «kun» 18 kilo.

Månefisken kan nemlig veie opp mot ett tonn!  

- Aldri fått noe sånt før

- Vi gikk på sjøen som vi pleier å gjøre, men det som var litt spesielt var at vi fikk en månefisk i trålen. Og den hører vel strengt tatt ikke til i våre farvann.

- Jeg prøvde å snakke litt med de andre fiskerne, og ingen av dem hadde fått månefisk her før, forteller en entusiastisk André Iversen til NRK Østfold.

Fiskerne befant seg i Hvaler-traktene da de oppdaget hvilken type fisk de hadde fått opp.

- Faren min har fisket i 30-35 år, og han hadde aldri før fått en sånn type fisk han heller. Og han har fått mye rart - men altså aldri en månefisk, sier han.

Skjønte at det var en månefisk

Og at det er uvanlig å få denne typen fisk på «kroken» på disse trakter - det skal være sikkert. Månefisken finner man vanligvis i langt varmere farvann, i Atlanterhavet - og mest sør for de britiske øyer.

André Iversen var aldri i tvil om hvilken type fisk de hadde fått i båten.

- Jeg har sett den på bilder og i akvarier og sånn, og kjente den igjen med én gang. Og så er det jo litt morsomt at den nesten ikke kan svømme da, ler han.

- Kan bli uendelig mye større

Og at månefisken ikke kan svømme - det kan biolog Jan Ingar Båtvik skrive under på.

- Ja, den er en dårlig svømmer denne fisken, og den må ha brukt lang-lang tid på å komme seg så langt nord som den nå klarte. Fiskens fasong vitner jo også på at den er en dårlig svømmer, den har ikke engang skikkelig halefinne, forklarer Båtvik.

 - Iversen og mannskapet på båten har kanskje hatt litt flaks med tanke på at fisken «bare» veide 18 kilo?

- Selv om månefisken kan veie opp til ett tonn, så er jo det et ekstremtilfelle da. Men det er klart - en fisk på 18 kilo virker veldig stor, men den kan bli så uendelig mye større, sier biolog Jon Ingar Båtvik.