Fem kommuner skal bli én

Etter to dager med forhandlinger har ordførerne i Askim, Eidsberg, Hobøl, Marker og Spydeberg klar en intensjonsavtale om sammenslåing.

Laster kart, vennligst vent...

Støtvig Hotell i Larkollen har de siste to dagene vært arena for det som kan vise seg å bli et historisk møte. Ordførere, rådmenn og andre kommunale ledere i de fem kommunene har inngått en avtale om å jobbe for en sammenslåing, ut fra en tidsplan.

Forutsetningen er at lokale tilbud som skoler, barnehager og helsesøstrene fredes.

– Vi har vært veldig opptatte av å sikre at alle tjenester i den nye kommunen skal være spredt. Det skal selvfølgelig være skoler, barnehager og SFO alle de steder der det er i dag, sier Askims ordfører Thor Hals (H).

Thor Hals, ordfører Askim

– Dette har gått veldig bra, sier Askims ordfører Thor Hals (H).

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Skal vi lykkes må særlig vi i Eidsberg og Askim være rause, alle kommunene må få noe de ikke har i dag, sier Eidsbergs ordfører Erik Unaas (H).

– Vi vil også opprette kommunetorg i flere tettsteder, som skal sørge for å levere de nære tjenestene folk forventer å ha, legger Hals til.

Tett program neste år

De fem skal ha kommune- eller bystyremøter samtidig i januar. Eventuelle folkeavstemninger skal holdes til våren, og de politiske beslutningene kommer til sommeren.

– Bare Spydeberg har så langt et vedtak om en folkeavstemning. Om flere vil ha det i mai, så ødelegger ikke det tidsplanen, mener Hals.

Erik Unaas

Eidsberg-ordfører Erik Unaas forventer nå at regjeringen Solberg – som startet kommunereformprosessen – skal belønne initiativet til de fem indre-kommunene.

Foto: NRK

Nå ønsker de fem kommunenes ledere å fremheve de økonomiske fordelene av en slik fusjon.

– Vi får større muskler, og kan bedre opprettholde desentraliserte tjenester på en god måte. Og med et robust fagland i bakkant så blir kvaliteten bedre, sier Hals.

Hva skal vi bruke 750 millioner på?

– Vi sparer 30–40 millioner i året på ny administrasjon og kommunestyre. Det kan bli 750 millioner de 20 første årene, sier Unaas.

– Vi har jobbet litt de siste to dagene med hvordan vi eventuelt skal bruke dette, sier Hals. Blant annet på ishall, et stort næringsfond, en innendørs fotballbane, og andre fyrtårn som vi kan få etablert sammen, men ikke hver for oss.

Og hvordan blir de lokaliseringsdebattene?

– Med 750 millioner kroner blir det noe på alle.

Utfordrer regjeringen

Og dette bør kommunereformens åndelige ledere i Solberg-regjeringen merke seg, mener partifelle og Eidsberg-ordfører Unaas.

– Den største kommunesammenslåingen som er signalisert til nå består av tre kommuner, vi blir den største så langt med fem. Så vi utfordrer Solberg og Sanner til å gi noe tilbake – en statlig institusjon, et direktorat, Høytorp fort bør få bli med i nasjonale festningsverk, et bedre togtilbud med avganger hvert kvarter slik som Moss.

– Vi blir jo en større kommune enn Mosseregionen!