Felt av skoavtrykk

Joggeskoene avslørte gjerningsmannen. Nå er tre menn dømt til fengsel etter en falsk kidnapping.

Politiet etter bortføringen på Alnabru.

Politiet etter bortføringen på Alnabru.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

En 26 år gammel Oslo-mann ble i 2006 tiltalt for å ha arrangert kidnapping av seg selv. Sammen med sine to medhjelpere er han nå dømt til over to års fengsel.

En av mennene ble identifisert som gjerningsmann på grunn av joggeskoene.

- Falsk kidnapping av seg selv

26-åringen som ble «kidnappet» sonet sommeren 2006 fengsel for to dommer; utuktig omgang med mindreårig og en som gjelder trusler og frihetsberøvelse.

Bakgrunnen for at mannen nå må sone nok en dom er at han gjennomførte en falsk kidnapping av seg selv . Under soningen fikk 26-åringen arrangert et hjemmebesøk på Alnabru, og ble ledsaget dit av to fengselsbetjenter.

Maskerte menn med skytevåpen

Etter et par timer på familiebesøk kom det to maskerte menn inn med skytevåpen, og 26-åringen ble sammen med de to fenselsbetjentene truet ned på kne, bundet fast og teipet.

Etter cirka en halv time kom fengselsbetjentene seg løs, og de befridde også domfelte. Da de løp for å ringe politiet, forsvant 26-åringen.

«Etter en vurdering av bevisene som er ført i saken, er retten overbevist om, og finner det bevist utenfor rimelig tvil, at aksjonen var en fingert kidnapping av tiltalte», heter det i dommen.

«Jeg ble pådyttet fremmed skopar»

Et av disse bevisene er flere fotavtrykk som ble funnet på åstedet. Disse ble av teknikere sammelignet med en rekke sko, og stemte overens med et par joggesko av merket Gato.

Disse skoene tilhører ifølge retten en av de to medhjelperne, som også ble fotografert i skoene av politiet.

«Skomerket er svært sjeldent her i landet, derfor er det liten tvil om at avtrykkene er avsatt med den foreviste skoen (...). Tiltates påstand om at han ble pådyttet et fremmed skopar ved fotograferingen, at han hadde sko av en annen type og at han bruker sko av en mindre størrelse, står ikke til troende», heter det i dommen.

«Telefonkontakt skyldes oppussing»

Et annet bevis er at de tre domfelte hadde veldig mye telefonkontakt før kidnappingen skjedde. De forklarte i retten at det var på grunn av oppussing, men det vurderte retten som lite troverdig.

Alle de tre domfelte er straffedømt tidligere, og alle ble dømt til fengsel i mellom to år og to år og seks måneder. De må også betale 100.000 kroner i oppreisning til hver av de to fengselsbetjentene som var involvert.