Hopp til innhold

Få betjenter til nytt fengsel

Tilgangen på kvalifiserte fengselsbetjenter kan bli en utfordring for Halden fengsel. Ufaglært arbeidskraft kan bli løsningen.

Halden fengsel

Halden fengsel kan få problemer med å sikre kvalifisert bemanning i alle stillinger.

Foto: Pål Andersen

Kriminalomsorgen sliter med for få fengselsbetjenter, og ufaglærte blir brukt i stadig større tempo. Det er utfordrende og bekymringsfult, mener fengselslederen i Halden fengsel, Are Høidal.

– Ønsker etatsutdannet personell

– På sikt, hvis vi ikke får dekket opp tjenestepostene, får vi en utfordring med ufaglærte tjenestemenn, sier han.

På tross av økte kull til fengselskolen er det fortatt et skrikende behov for flere kvalifiserte fengselsbetjenter.

Ukvalifisert arbeidskraft kan derfor bli løsningen. Det liker Høidal dårlig.

– Vi ønsker jo at alle som jobber i Halden fengsel er etatsutdannet personell, sier han.

– Tapper kriminalomsorgen for ansatte

I kriminalomsorgens yrkesforbund KY frykter man at Halden fengsel vil tappe kriminalomsorgen for enda flere ansatte og gjøre dagens bemanningsproblemer større enn de allerede er, forteller forbundsleder Knut Are Svenkerud.

– Allerede i dag er en tredjedel av de ansatte ufaglærte. Med åpningen av Halden fengsel blir det enda verre, sier Svenkerud.

Men statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen, mener at KY svartmaler situasjonen.

– Det er ikke tall jeg vil innestå for. Jeg vet at NFF gjorde en måling på en gitt dag i mai i fjor. Vi har gjort noen gjennomganger på litt andre dager og har kommet frem til andre tall. Ukvalifisert betyr i denne sammenhengen at de ikke har fengselskolen, sier Moland Pedersen.

– Ripe i lakken for Halden fengsel

Ved prestisjefengselet i Halden skal det være 170 ansatte fengselsbetjenter. I går åpnet man dørene for de første varetektsfangene, og til nå er bare 140 betjenter ansatt.

I KY mener man det er viktigere for Justisdepartementet å åpne nye fengsler enn å sørge for flere varme hender i kriminalomsorgen.

– Dette blir en ripe i lakken for Halden, og det blir en enda større ripe i lakken for norsk kriminalomsorg, sier Svenkerud.