Hopp til innhold

Europe teller ned til «Tons of Rock»

De ti siste bandene av totalt 47 er klare til årets «Tons of Rock»-festival.

Europe promo 2016

Flere 80-tallshelter er klare til årets metallfest på Fredriksten: Svenske Europe og ni andre band fyller festivalens siste sceneplasser.

Foto: Tallee Savage

Europe: The Final Countdown

«The Final Countdown» ble gitt ut i mai 1986, og har fylt 30 år under årets «Tons of Rock»-festival. Platen solgte drøyt åtte millioner kopier, og gjorde rockerne i Europe verdenskjente.

Foto: Albumcover

Høyest på plakaten står fem svenske 80-tallshelter, som går på scenen sent lørdag kveld. Europe herjet på hitlistene med «The Final Countdown» over hele verden, men tok seg en pause i 1992. Bandet startet opp igjen i 2003, og har gitt ut fem plater siden da. Den nyeste, «War of Kings», kom i fjor.

– Nå er programmet komplett for festivalen 2016. Vi er veldig fornøyde, sier bookingansvarlige Jarle Kvåle.

– Vi har sluppet de største bandene allerede, men det at vi i dag kan gå ut blant annet med Europe gjør at vi har det desidert sterkeste programmet vi har hatt så langt.

– Vi fikk tidlig annonsert Black Sabbath på sin avskjedsturne og at Halden blir den eneste konserten i Norge var fantastisk. Og når vi i tillegg har fått med Alice Cooper, Megadeth og Ghost, som nettopp vant en Grammy i USA, og nå fyller på med Europe og mange sterke norske navn, så er lineup'en blitt så bra som vi kan drømme om, oppsummerer Kvåle.

Flere Østfoldrockere

Ti nye band, Europe inkludert, betyr at totalt 47 band skal dra publikum til årets «Headbang på Grensen».

Red Harvest ankommer Spellemannprisen i Oslo Spektrum, februar 2008.

Ekstrem-metallbandet Red Harvest fra Oslo startet opp i 1989 og oppløste seg i mai 2010. Nå er de tilbake, og snart på Fredriksten festning.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Blant annet skal Åge Sten Nilsen som nå er med i bandet Ammunition spille. Ellers har Oslo-baserte Red Harvest, kjent for industriell ekstrem-metall og spellemannsnominasjoner på 90-tallet, gjenoppstått, og skal spille.

Kristofer Schau, kjent fra Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, The Cumshots og ikke minst fra haugevis av radio-show, kommer sammen med sine nye bandkamerater The Dogs.

De andre bandene som er festivalklare er The Shrine, Pil & Bue, Vesterbron, Ethereal Sin, Heatseekers og Mannskoret.

Venter publikumsrekord

Vreid

Bookingansvarlige Jarle Kvåle, her sammen med resten av bandet Vreid, som skal spille på festivalens første dag.

Foto: Promofoto: Peter Beste.

Jarle Kvåle forbereder ikke bare festivalen, men også en egen sceneopptreden med bandet Vreid. Og det blir foran det som etter forhåndssalget å dømme blir det største publikummet på «Tons of Rock» så langt.

– Det blir en runde i teltet første dag, og så får jeg jobbe resten av tiden, sier Kvåle.

– Vi er et band som turnerer mye både innenlands og utenlands, og jeg må jo si at området på festningen er helt unikt. Så det å få spille der med mitt eget band skal bli stort.

– Vi har allerede solgt flere billetter enn det var folk inne både i fjor og året før. Nå ser det realistisk ut at vi kommer opp i over 20.000 over de tre dagene.