Hopp til innhold

Kastes ikke ut av Oslo domkirke

Etiopierne, som er i asyl i Oslo domkirke, blir ikke bedt om å forlate kirken. Fire barn er nå hentet ut.

Aksjon i Oslo domkirke

Flere barn er blitt hentet ut av domkirka.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Bydelsoverlegen har vært inne i kirken i dag og vurdert situasjonen for de omlag 50 etiopiske asylsøkerne.

–Vi har vært inne i domkirken, og vi vurderer situasjonen for asylsøkerne som tilfredsstillende. Men vi vil gjøre videre vurderinger av forholdene, sier bydelsoverlege Ingunn Haakerud i Bydel St.Hanshaugen.

Hun forteller at det bare er et barn igjen i kirken. Fire andre barn har i løpet av natten og dagen blitt hentet ut.

Krisemøter i dag

Den politiske ledelsen i Oslo kommune har vært svært bekymret for situasjonen for barna i kirka. Kommunen har hatt flere krisemøter i formiddag

Først samlet kommunens ledelse seg, før de gikk i et nytt møte med kirka og fagfolk fra helsemyndighetene og barnevernet.

– Representanter fra legevakta, barnevernet og bydelsoverlegen vil nå gå inn i kirka for å vurdere situasjonen, spesielt for barna, sier Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo kommune til NRK.

Les også: flere krisemøter i formiddag | Små barn blant aksjonistene | Asylsøkere nekter å forlate domkirka

Misfornøyde

Rundt hundre etiopiere gikk til kirken etter en demonstrasjon i Oslo sentrum mandag.

De er misfornøyde med behandlingen av asylsøknadene sine og sa at de ikke ville forlate kirken før søknadene deres fikk en rettferdig behandling.

Rundt seksti har overnattet i kirken under svært dårlige sanitære forhold. Det er kaldt og lite tilgang til vann.

- Utpressing

Mens etiopierne demonstrerer inne i kirken raser den politiske debatten på utsiden. Nestleder Per Sandberg i Frp reagerer på at etiopierne vil ha norske myndigheter til å vurdere sakene deres individuelt.

–Det å benytte slike aksjonsformer, som jeg sammenligner med utpressing, når ikke fram i et demokratisk land som Norge. Norske myndigheter kan ikke gi etter for denne type utpressing, sier Sandberg.

De etiopiske mødrene som har tatt barna med seg i kirkeasyl, er oppbrakt over påstandene om at de bruker barna som pressmiddel.

–Vi kjemper jo for barna våre. Min datter har fått avslag på sin asylsøknad, akkurat som oss. Skulle ikke jeg kjempe for henne? sier en av mødrene, Tsehay Shume.

Hun har vært i Norge i fem og et halvt år. Med seg i kirken har hun Elroie på vel ett år.

–Den lille jenta ser ut til å ha det bra. Hun sover i vogna si om natta og får den maten hun skal ha, sier 26-åringen.

Vanskelig retur

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har forståelse for at etiopierne som aksjonerer i domkirken finner situasjonen vanskelig.

–Det var også poenget. Det skal ikke lønne seg å være ulovlig i Norge. Derfor vedtok et bredt flertall i Stortinget blant annet å begrense i mulighetene til å jobbe, sier Stoltenberg.

Han sier alle etiopierne har tilbud om å bo i mottak.

– Hvis de ønsker varme og husly, kan de få det der. Ingen trenger å være ute og fryse, sier han.

Han ber de sultestreikende etiopierne reise frivillig tilbake til hjemlandet. Det er vanskelig å tvangsreturnere folk til Etiopia, fordi landet nekter å ta imot de som ikke returnerer frivillig.

UDI opplyser at etiopierne har fått individuell behandling av sine asylsøknader.

– De siste ti årene har vi behandlet 3.000 søknader fra etiopiere. Av disse har 41 prosent fått opphold i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Kvarving i UDI, som opplyser at det i fjor var 29 frivillige returer til Etiopia.

Invitert til Stortinget

Mens Frp vil kaste de fortest mulig ut av landet inviterer SVs Heikki Holmås asylsøkerne til Stortinget.

–Ureturnerbare asylsøkere havner i en umulig situasjon. Vi klarer ikke å returnere dem, men samtidig klarer ikke de å forsørge seg selv. Nå mener vi det er viktig å få i gang en diskusjon om hvordan vi skal forholde oss til denne situasjonen mener SVs Heikki Holmås.

Ett av kravene som etiopierne fremmet i et brev til Stortinget mandag kveld, var kravet om et sted å bo. Det er et krav Holmås mener må kunne innfris.

–Alle som har fått avslag på sakene og som vi ikke får returnert til hjemlandene sine, har krav på et sted å bo. Jeg regner nå med at UDI raskest mulig rydder opp slik at folk som ikke kan returnere til hjemlandet, ikke blir boende på gata, sier Holmås.

– Uverdig

Biskopen i Oslo var i går og besøkte asylsøkerne i kirken. Han krever at disse får opphold i Norge.

–Myndighetene må snarest finne en løsning slik at asylsøkere som har fått avslag på søknaden, men som ikke kan returneres, får et verdig liv, sier Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

–Vi må erkjenne at situasjonen deres er uverdig. Det var sterke historier å høre, både fra enkeltpersoner og små familier som har vært her i mange år. Det gjør inntrykk, sier han.