Erkjente underslag av millionbeløp

Ved å overføre penger til seg selv over 20 ganger har en mann i 50-årene erkjent å ha underslått over 3 millioner kroner fra bedriften han jobbet for.

Sarpsborg tingrett
Foto: Rainer Prang / NRK

Torsdag startet tilståelsessaken mot ham i Sarpsborg tingrett. Underslagene som mannen gjorde fra arbeidsgiveren sin, på til sammen 3,1 millioner kroner, regnes som grove.

Foregikk over tre år

Overføringene av penger har blitt gjort i perioden fra høsten 2010 til sommeren 2013 og ble gjort fra en av kontoene i selskapet hvor mannen jobbet.

Pengene ble overført til mannens egne kontoer, eller til andre kontoer hvor han hadde tilgang til pengene, kommer det frem i siktelsen.

Mannen i slutten av 50-årene var også tiltalt for et annet forhold fra januar 2013. Her tok han ut over 1,1 million kroner fra et selskap han var deleier i.

Millionbeløpet ble satt inn på konto hos mannens arbeidsgiver for å dekke underslagene han hadde gjort. Dette underslaget regnes også som grovt, kommer det frem i siktelsen.

Politiadvokat Jahn Schei la ned påstand om fengsel i ett år og fire måneder i Sarpsborg tingrett under behandlingen av tilståelsessaken. Det ble også lagt ned påstand om erstatning på 1,1 millioner kroner, penger fra det siste underslaget.

Politiadvokat Jahn Schei

Politiadvokat Jahn Schei.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Det skal være inngått en frivillig ordning for nedbetaling av underslaget med hans arbeidsgiver, så her var det ikke snakk om noe erstatning.

Alvorlig sak

– Dette er en alvorlig økonomisk straffesak. Derfor er det viktig for den alminnelige samfunnsmoralen at det blir en merkbar reaksjon, sier Jahn Schei etter torsdagens rettsmøte i tingretten.

Mannens forsvarer, Thorer Ytterbøl, sier hans klient er innforstått med at han vil få straff.

Thorer Ytterbøl

Forsvarer Thorer Ytterbøl.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Min oppfatning er at en del av straffen bør bli betinget, sier forsvareren som mener saken har blitt liggende lenge hos politiet.

Under behandlingen i tingretten ba Thorer Ytterbøl om at klienten måtte bli behandlet på mildest mulige måte.