En av landets største ladestasjoner for el-biler

Fredag åpnet Mosse-ordfører Tage Pettersen det som er en av de største ladeplassene for elbiler i Norge, med plass til 14 elbiler.

Nordens største ladestasjon for el-biler åpnet i Moss av ordfører Tage Pettersen. Ladetorget har plass til 14 biler og ligger på Kirketorget i Moss.

Se mobilvideo fra åpningen av den nye ladestasjonen i Moss med ordfører Tage Pettersen over. Foto: Anders Winlund.

Åpningen av stasjonen på Kirketorget i Moss skjedde under det som er verdens miljødag.

– Her er Moss kommunes første hurtigladere, og så har vi fleksiladere og normalladere, sier prosjektleder for Moss kommune, Cecilie Kildahl.

Det er til sammen 14 ladepunkter på «Ladetorget» som ladestasjonen har fått som navn.

Begynte i april

Kommunen søkte om midler til å bygge Ladetorget for ett år siden. Prosjektet har fått støtte fra Enova og Østfold fylkeskommune.

Når Moss fikk midler sendte de prosjektet ut på anbud. Fortum vant anbudet og skal drifte og vedlikeholde ladestasjonen.

– Arbeidet på torget startet i april, sier Kildahl etter åpningen fredag.

Ladetorget, prosjektleder Cecilie Kildahl
Foto: Anders Winlund / NRK

Velger el-bileiere å lade på stedet er det dyrest å bruke hurtigladerne, mens de billigste ladepunktene er normalladerne. Der er ladeprisen 20 øre per minutt.

– Kommer vi til å få se flere slike ladepunkter i Moss?

– Vi kommer til å opprette flere ladepunkter etter hvert.

– Vi har en ladeinfrastruktur som ble vedtatt i fjor, så dette er første steget. Men vi får ikke flere slike store steder med det første, forklarer prosjektlederen.

– Men vi setter jo krav til utbyggere av næringsbygg og flerboligbygg at de skal ha ladepunkter, slik at det blir lett å få ladet bilen også andre steder.

Ladetorget i Moss er registrert i det nasjonale laderegisteret, slik at elbilførere skal finne frem til stedet og få ladet bilen.

Fornøyd eldrosje-eier

I Moss er det en eneste elbil-taxi og drosjesjåfør Andre Wauthier er fornøyd med de nye lademulighetene på Kirketorget.

– Det er veldig viktig at det er et tilbud i Moss for å få ladet hurtig, mener han.

– Hvis jeg har mye å gjøre, så betyr det for meg, at jeg slipper å dra hjem for å lade når batteriet går tomt, avslutter Andre Wauthier.