Elsykkelsalget til himmels

DRAMMEN (NRK): Salget av elsykler har doblet seg det siste året. I 2015 triller 20.000 sykler ut av norske butikker.

Kristin Reine ser på elsykkel

Kristin Reine er en av mange som vurderer å kjøpe elsykkel av André Sæther.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

– Dette er en voksensykkel i ekstra liten størrelse. Prisen starter på rundt 20.000 kroner, sier elsykkel-forhandler André Sæther i Drammen.

Elsykkelforhandler Drammen

Det er folksomt i elsykkel-forretningen i Drammen.

Foto: Merethe Åsegård / NRK

Kunde Kristin Reine har kommet til butikken for å kikke på elsykkel til sønnen sin. Selv kjøpte hun seg egen elsykkel i fjor.

– På grunn av et handikap har jeg delvis brukt en rullestol. Med elsykkelen kommer jeg meg ut. Jeg får trent og brukt kroppen min, og det hadde jeg ikke fått til med en vanlig sykkel, sier Reine.

Fem ganger flere elsykler på to år

Hun er langt fra den eneste som ønsker litt ekstra kraft på pedalene.

De siste to årene har salget av elsykler nærmest eksplodert. I 2013 ble det solgt 4.000 eksemplarer, men i 2014 og 2015 har det årlige salget blitt omtrent doblet. I 2014 ble det solgt 10.000 elsykler, og i 2015 ligger salget an til å bli på rundt 20.000 elsykler. Det viser tall fra Syklistenes landsforening.

– Det er en markant økning hvert eneste år, så det er ingen tvil om at dette er et produkt folk flest vet om og har lyst på, sier forhandler Sæther.

Han mener salgsøkningen skyldes at forbrukerne har blitt mer miljøbevisste.

– Veldig mange bilister kjøper en elsykkel. Mange syklister sverger til den vanlige sykkelen og vil ikke bytte den ut, men mange av dem som tidligere ikke har syklet, kjøper seg en elsykkel, avslutter Sæther.

Kristin Reine

For Kristin Reine endte det ikke med kjøp av elsykkel til sønnen denne dagen. Hun kjøpte i stedet en kurv til hunden, slik at hele familien kan bli med på tur.

Foto: Merethe Åsegård / NRK