Hopp til innhold

Takker nei til luksustur for helsetopper

Direktør ved Sykehuset Østfold, Just Ebbesen, reagerer på skattepengebruk til luksuskonferanse blant helsetoppene.

Just Ebbesen

Direktør ved Sykehuset Østfold, Just Ebbesen.

Foto: Sykehuset Østfold

Det melder VG.no på sine nettsider søndag.

Hvorfor skal vi betale 50.000 kroner for å reise til Canada og bo på et slott hvor vi kan sitte i store Chesterfieldsofaer og late som vi er intellektuelle.

Direktør Just Ebbesen ved Sykehuset Østfold / VG

Flere norske helsetopper har gjennom flere år brukt betydelige offentlige midler for å delta på den omstridte konferansen World Health Executive Forum, i Montreal i Canada.

– Et minstekrav må være relevant innhold

Direktør ved Sykehuset Østfold, Just Ebbesen, kan ikke se noe poeng i å bruke penger fra helsebudsjettet slik.

– Hvorfor skal vi betale 50.000 kroner for å reise til Canada og bo på et slott hvor vi kan sitte i store Chesterfieldsofaer og late som vi er intellektuelle, sier direktøren i Østfold.

Men Ebbesens holdning til denne skattepengebruken er ikke gjengs blant helsetoppene som inviteres til Canada. Blant deltakerne på konferansen i fjor var fagdirektør Baard Christian Scheem i Helse Vest.

Han skryter av konferansen.

– Det var intenst, og foredragsholderne var høyt posisjonerte folk, sier han.

Det er et privat selskap som driver konferansen som koster nærmere 30.000 kroner pluss reise og opphold, og ifølge VG, forsikres det også i invitasjonene om at det meste rundt konferansen skal holdes hemmelig.

– Et minstekrav for å dra på en slik konferanse må være at den har et relevant innhold, sier direktør Ebbesen i Østfold, som selv takker nei til deltakelse.

Saken i søndagens VG kommer i kjølvannet av at avisa har sett på reisevirksomheten til de 30 øverste sykehusdirektørene i Norge i 2010.

Østfold-direktøren bruker minst

Av direktørene som bruker minst i reisebudsjett finner vi nettopp direktøren for Sykehuset Østfold, Just Ebbesen, som på hele fjoråret til sammen reiste for drøyt 10.000 kroner.

Sykehus-direktøren sier at det lave reisebudsjettet er en bevisst strategi fra hans side.

– Min primære jobb er å være til stede der jeg jobber. Det er der jeg er ansatt, ikke overalt ellers i verden. Det er også mitt klare inntrykk at de som skal utføre oppgaver nedover i systemene har større utbytte av en studietur enn de som skal sitte på toppen, sier Ebbesen.