– Stemningen er som om noen har dødd

Det er dyster stemning på Lier statlige mottak i Buskerud etter nattens opptøyer.

Francis Okeny

Sudanske Francis Okeny har vært på Lier stalige ventemottak i fire år. Hvor lenge må vi være her, spør han.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Vi er veldig lei oss over det som har skjedd, men samtidig spør vi oss hvor lenge vi må være her.

Det sier sudanske Francis Okeny som har bodd på Lierskogen-mottaket i fire år. Han opplevde nattens opptøyer på nært hold.

– Jeg satt på tv-rommet på mottaket da jeg hørte skrik og ruter som knuste, forteller han til NRK.no.

– Ser ingen utvei

Okeny forteller om beboere som er svært nervøse, og som ikke vet hva de skal gjøre.

– Mange av dem ser rett og slett ingen utvei, man blir deprimert, og under stress er det bare småting som skal til for å skape konflikter, sier han.

Nå er han redd for at det kan bli nye opptøyer.

– Vi er svært redde, for nå vet jeg ikke hvordan jeg skal beskytte meg selv. Vi kan ikke være på våre egne rom, og vi lever tett på mange andre. Her kan noen bare stå opp og stikke en kniv i deg mens du ligger i sengen fordi de er frustrerte. Så man lever i konstant frykt, sier han.

– Lever under sterkt press

Natt til tirsdag oppsto det opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelige avslag på sin søknad om opphold i Norge.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse. Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket. I tillegg retter frustrasjonen seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk.

– Jeg tror opptøyene starter på grunn av forholdene vi bor under. Mange er veldig slitne. Vi fikk ikke tilgang til internett før i går, og vi har ikke hatt tilgang på lenge. Det er svært lite å gjøre her, og det blir for mye press for enkelte å ikke vite, sier han til NRK.no.