Dømt til syv års fengsel for drapsforsøk mot egen datter

Faren ble dømt for drapsforsøk, og også moren og tre søsken fikk fengselsstraff. Ifølge dommen mente familien at kvinnen hadde skadet familiens ære.

Kriminalteknikere fra politiet på åstedsadressen i Oppegård

Angrepet skal ha skjedd på parkeringsplassen utenfor huset familien bodde i Oppegård.

Foto: Torstein Bøe / NTb Scanpix

Familiefaren som forsøkte å drepe sin datter i 2017 er i Follo tingrett dømt til fengsel i syv år og tre måneder. Moren og tre søsken fikk fengselsstraffer på mellom 90 og 120 dager.

Faren erkjente delvis straffskyld og er uenig i dommen, ifølge forsvarer Daniel Storrvik, men har ennå ikke bestemt seg for om han vil anke.

– Dette må veies opp mot belastningen en ny rettssak vil innebære, sier Storrvik.

Det var i september 2017 at en 18 år gammel kvinne alvorlig skadd på Greverud i Oppegård.

Daniel Storrvik og Finn Krokeide, tiltaltes forsvarere

SKAL GÅ GJENNOM DOMMEN: Den tiltalte farens forsvarere: Daniel Storrvik og Finn Krokeide.

Foto: Anders Fehn / NRK

Den da 18 år gamle kvinnen ble påført alvorlige stikkskader i voldshendelsen utenfor familiens hjem 12. september 2017 på Greverud i Oppegård i Akershus.

Ifølge tiltalen ble kvinnen slått, sparket og lugget av begge foreldrene, en søster og to brødre før faren hennes knivstakk henne to ganger i magen.

Kvinnen fikk indre blødninger og skader på tarmen etter knivstikkingen. Hun overlevde fordi hun ble fraktet til sykehus kort tid etterpå.

Domstolen konkluderer med at drapsforsøket utvilsomt har bakgrunn i mannens kulturelle og religiøse bakgrunn, og at datteren ikke oppfylte kravene hans.

Mente datteren skadet familiens ære

Datteren flyttet våren 2017 til et vennepar, og faren trodde hun hadde et seksuelt forhold til en mann.

Faren så på dette som et alvorlig brudd på hans ære, mener retten.

Han kommer fra Afghanistan, og ifølge dommen innebærer hans kulturelle og religiøse bakgrunn at det gjelder særlige normer for hvordan døtre skal oppføre seg.

Det er blant annet forventet at ugifte kvinner ikke skal ha noen form for intimitet med menn, og at en kvinne skal bo hos foreldrene til hun gifter seg.

Faren har innrømmet at han knivstakk datteren, men at han ikke husket det i detalj, det var som om «lyset gikk av». Han ble ikke trodd av retten, som mener at foreldrene og søsknene har prøvd å beskytte hverandre for å slippe straff.

Både faren og moren er i 40-årene, søsknene mellom 18 og 23 år.

Alle fem skal også ha prøvd å legge skylden på en da 14 år gammel bror, og var tiltalt for uriktig forklaring.